Politică
Redactor: Marin Gherman
20 iulie 2021

Un summit cheie între UE, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina

Un summit cheie între UE, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina
20 iulie 2021

Un summit cheie între UE, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina

Liderii Georgiei, Republicii Moldova şi Ucrainei s-au reunit luni la Batumi, oraş-port georgian la Marea Neagră, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a calificat acest summit drept o „etapă-cheie”, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Aceste trei foste republici sovietice, care doresc să se îndepărteze de orbita Moscovei, au creat în luna mai un format diplomatic, ''Trio Asociat'', pentru coordonarea eforturilor în cadrul aspiraţiilor lor de a se alătura Uniunii Europene.

"Întâlnirea noastră aici cu Dumneavoastră este o etapă-cheie", a declarat luni Charles Michel, adresându-se preşedinţilor Georgiei, Salome Zurabişvili, Republicii Moldova, Maia Sandu, şi Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Reuniunea are loc într-o veche cetate din Batumi cu vedere spre coastă.

"Noi împărtăşim aspiraţii şi o viziune comune privind viitorul nostru: o aderare completă la UE, egalitate, libertate şi democraţie", a afirmat Zelenski, declarându-se "încrezător" în posibilitatea de a atinge acest obiectiv.

"Şi vom celebra împreună sosirea celor trei surori, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova în familia europeană", a spus el în continuare.

La rândul său, Michel a asigurat că UE rămâne 'un partener puternic şi de încredere', precizând că acest sprijin arată 'importanţa strategică' pe care Bruxellesul o conferă acestui parteneriat.

UE, potrivit lui, angajează un 'program de investiţii fără precedent' de 2,3 miliarde de euro având potenţialul 'de a mobiliza până la 17 miliarde de euro investiţii publice şi private pentru regiune'.

În iunie 2014, Tbilisi, Chişinău şi Kiev au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană cuprinzând dispoziţii în materie de cooperare politică şi economică, în special un regim de liber schimb şi o scutire de vize pentru sejururi scurte.

Aceste acorduri nu angajează Bruxellesul să facă posibilă aderarea celor trei ţări, dar ele trebuie să implementeze reforme politice şi economice în vederea unei eventuale aderări.

În 2019, şefii diplomaţiei din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au prezentat o declaraţie comună în care şi-au reafirmat planurile lor de a adera la UE, o perspectivă ce irită Moscova, potrivit Agerpres.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu  

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 413


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți