Politică
Redactor: Elvira Chilaru
16 mai 2019

Ungaria a reacționat la legea limbii din Ucraina prin dublarea ajutorului acordat maghiarilor transcarpatieni

Ungaria a reacționat la legea limbii din Ucraina prin dublarea  ajutorului  acordat maghiarilor transcarpatieni

Maghiarii transcarpatieni din acest an  dispun de  posibilitatea de a solicita sprijin mult mai mare din Ungaria, care a sporit sprijinul financiar sub forma pachetului social aproape dublu.

Decizia a fost luată de guvernul Ungariei încă în toamna anului 2018. Este vorba de valoarea ajutorului, care depășește 2,5 miliarde forinți.

„Programul își propune să ofere sprijin financiar maghiarilor transcarpatieni  într-o situație economică și socială dificilă. Pentru maghiarii din Transcarpatia este important ca ei să se simtă că nu sunt singuri și pot conta întotdeauna pe patria istorică. Aceasta  este important mai ales acum în lumina evenimentelor recente, care subminează grav drepturile minorităților naționale,  în special Legea despre  limba ucraineană,  semnată zilele acestea  de președintele ucrainean”- se spune în  declarația Secretarului  de stat pentru politica națională a Ungariei Arpad Janos Potapy.

În 2015, guvernul ungar a decis să introducă un pachet social pentru maghiarii din Transcarpatia. În cadrul  Programului  Ministerului Afacerilor Naționale,  UngariA oferă o sumă forfetară anuală, care este adresată  profesorilor și educatorilor  de grădiniță, unde au loc ore în limba  maghiară; profesorilor la școlile de artă și școlilor de muzică cu limba maghiară de instruire; personalului medical care posedă limba maghiară; ziariștilor  care lucrează în mass-media maghiară; organizatorilor de evenimente  culturale, bibliotecarilor  și altor  entități care contribuie la supraviețuirea și prosperarea minorității maghiare. În plus, există sprijin pentru slujitorii bisericilor care oficiază servicii divine în  limba maghiară.

În Declarația lui Potapy se spune că măsurile elaborate în patria istorică a maghiarilor de peste hotare  au drept obiectiv continuarea unui mod de viață normal pentru toți  maghiarii transcarpatieni în toate domeniile vieții, în pofida încălcării drepturilor lor.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 677
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți