Politică
07 decembrie 2017

Ungaria, atac dur la adresa Ucrainei: Nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de NATO, încălcând grav drepturile minorităţilor

Ungaria, atac dur la adresa Ucrainei: Nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de NATO, încălcând grav drepturile minorităţilor

Ucraina nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de NATO, încălcând grav drepturile minorităţilor prin adoptarea noii legi a educaţiei, a declarat miercuri la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, transmite MTI.

El a reiterat totodată apelul la stăvilirea migraţiei, demers în care în opinia sa trebuie să se implice şi NATO, întrucât Uniunea Europeană nu poate face acest lucru singură, conform Agerpres.

Între obiectivele sale naţionale anuale, Ucraina a promis că va respecta şi dezvolta drepturile minorităţilor, dar adoptarea noii legi a educaţiei contrazice complet acest lucru, a subliniat şeful diplomaţiei ungare, în marja reuniunii miniştrilor de externe ai NATO care s-a desfăşurat marţi şi miercuri la Bruxelles. Peter Szijjarto a dat asigurări că Ungaria "nu va sacrifica interesele etnicilor maghiari din Transcarpatia pe altarul niciunui joc geopolitic" şi că nu va accepta ca NATO să aprobe situaţia creată de statul ucrainean.

Dacă pentru Ucraina este important să-şi reia cooperarea cu NATO, atunci trebuie să retragă legea educaţiei, a spus ministrul ungar de externe. Noua lege ucraineană a educaţiei, adoptată la începutul lunii septembrie şi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform noii legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor va fi disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare. Această situaţie a declanşat proteste în mai multe ţări vecine, reţine sursa.

Szijjarto a menţionat cu acelaşi prilej că la recentul summit Uniunea Europeană - Africa desfăşurat la Abidjan s-a văzut clar că previziunile internaţionale, inclusiv ale NATO, cu privire la reapariţia unei semnificative presiuni migratorii dinspre sud sunt justificate. Este în interesul Europei să poată opri presiunea migraţiei dinspre sud, iar NATO trebuie să joace un rol în acest sens întrucât Uniunea Europeană nu poate face acest lucru singură, a atenţionat ministrul ungar de externe, adăugând că atacurile teroriste din ultimii doi ani au demonstrat că migraţia constituie cea mai mare provocare la adresa securităţii europene.

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1053


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți