Politică
Redactor: Elvira Chilaru
19 mai 2021

Ungaria oferă un sprijin în valoare de 7 milioane de euro celor 150 de mii de maghiari din Transcarpatia

Ungaria oferă un sprijin în valoare de 7 milioane de euro celor 150 de mii de maghiari din Transcarpatia

În anul curent  Ungaria va acorda un sprijin  pentru  ungurii din Transcarpatia în valoare de 2,5 miliarde de forinți (circa 7 milioane de euro). Acest lucru a fost anunțat marți la Budapesta de către secretarul de stat pentru politici naționale, Janos Arpad Potapy.

Potrivit acestuia, comunitatea maghiară din Transcarpatia se află acum în cea mai dificilă situație, care nu mai există din 2010.

Secretarul de stat a subliniat, că asistența din acest an include încă un pachet social, adică asistență financiară. În special, se intenționează acum să se plătească bani tuturor lucrătorilor medicali și celor care lucrează în instituții sociale, unde deservesc copii sau persoane cu dizabilități  în limba maghiară.

Alte inovații includ asistența pentru familiile vorbitoare de limba maghiară cu nou-născuți, care acum se ridică la 30.000 HUF per copil.

Potrivit lui Arpad Janos Potapy, pentru a primi asistență socială, trebuie depusă o cerere. Există, de asemenea, sprijin de stat pentru cei care lucrează în instituții de învățământ, presa în limba maghiară, pentru actori, interpreți de diferite genuri, reprezentanți ai sportului, culturii, bibliotecari etc.

Vasyl Brenzovych, președintele Societății de cultură maghiară din Transcarpatia (KMKS), a fost de asemenea prezent la conferința de presă. El a mulțumit guvernului maghiar pentru sprijinul acordat. El a menționat,  că pentru prima dată  de-a lungul anilor  în Ucraina s-a observat  o situație „prea dificilă” pentru ungurii din Transcarpatia.

Ungaria a sprijinit  ungurii de peste hotare pentru a preveni „plecarea lor în masă” în străinătate. În consecință, acest lucru nu s-a întâmplat - a fost posibil să se păstreze chiar și teatrul maghiar din Beregovo, activitatea presei în limba maghiară și așa mai departe.

Președintele KMKS a mulțumit Guvernului Ungariei pentru că le-a oferit maghiarilor din Transcarpatia posibilitatea de a se înregistra pentru vaccinare împotriva coronavirusului. El a subliniat că ungurii de peste hotare necesită acest sprijin din partea Patriei-mame.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 807


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți