Politică
Redactor: Elvira Chilaru
01 iunie 2021

Ungaria trimite din nou un oficial în Transcarpatia, căruia îi este interzisă intrarea în Ucraina

Ungaria trimite din nou un oficial în Transcarpatia, căruia îi este interzisă  intrarea în Ucraina
01 iunie 2021

Ungaria trimite din nou un oficial în Transcarpatia, căruia îi este interzisă intrarea în Ucraina

De data aceasta nu este vorba despre diplomatul Istvan Greza, ci despre deputatul Adunării Naționale a Ungariei, Attila Tilki.

Potrivit publicației „Adevărul European”, pe 3 iunie în Transcarpatia, și anume în orașul Mucacevo, va avea loc inaugurarea festivă  a casei maghiare „Mihai Munkaci”, a cărei reconstrucție a fost efectuată cu sprijinul financiar al Budapestei. Consulii maghiari nou-numiți la Beregovo și Ujgorod, Andre Salipski și Jozef Bockoy, sunt invitați la eveniment, iar delegația maghiară va fi condusă de șeful administrației primului ministru al Ungariei, Gergej Guiyash.

Cu toate acestea, după cum a aflat mass-media transcarpatică  din propriile surse din cercurile diplomatice, delegația maghiară include și deputatul Adunării de Stat, Attila Tilki, căruia i s-a interzis intrarea în Ucraina anul trecut pentru imixtiunea în alegerile locale din 25 octombrie.

Deputatul Tilki, precum și diplomatul Istvan Greza și secretarul de stat maghiar pentru politica națională, Arpad Potapy, în calitate de politicieni străini, au solicitat public ungurilor transcarpatice să voteze pentru Partidul KMKS al maghiarilor din Ucraina, ceea ce reprezintă o încălcare a legii electorale a Ucrainei și lipsa de respect pentru statul vecin. De aceea, toți trei au intrat sub  sancțiuni.

Nu este un secret pentru partea maghiară, că în decembrie anul trecut, influentul ziar de opoziție din Ungaria, Telex.hu, a scris despre amestecul politicienilor lor în bătăliile electorale din Ucraina, pentru care lui Istvan Grezha, Arpad Potap și deputatului  Attila Tilki le-a  fost interzise să intre în Ucraina.

Se pare că nu a fost o surpriză pentru Ministerul Ungar de Externe când Istvan Grezha a fost returnat  la granița ucraineană-ungară la sfârșitul lunii noiembrie 2020. Cel mai probabil, acesta a fost un alt motiv pentru care presa maghiară a subliniat pretinsa reticență a Ucrainei de a stabiliza relațiile bilaterale.

De ce va veni Attila Tilki în Ucraina, știind din timp consecințele unei astfel de vizite și chiar în ajunul unei posibile întâlniri între Viktor Orban și Volodymyr Zelensky, rămâne neclar pentru societatea ucraineană.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 380


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți