Politică
Redactor: Elvira Chilaru
20 septembrie 2021

Ungurii din Transcarpatia continuă să pledeze pentru învățământul în limba maghiară – declarație

Ungurii din Transcarpatia continuă să pledeze pentru învățământul în limba maghiară – declarație
20 septembrie 2021

Ungurii din Transcarpatia continuă să pledeze pentru învățământul în limba maghiară – declarație

Din punct de vedere al științei pedagogice, dobândirea și predarea  cunoștințelor  poate  avea loc cel mai eficient în limba maternă, așa cum demonstrează profesorii școlilor maghiare din Transcarpatia care au predat în sistemul sovietic în perioada rusificării, când disciplinele profesionale trebuiau să fie predate  în limba rusă, se spune într-o declarație a Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Maghiară.

Majoritatea studenților nu stăpâneau în mod corespunzător materia sau limba rusă. Continuăm să susținem că materiile ar trebui predate în limba maternă, în timp ce limba ucraineană ar trebui predată la orele  de ucraineană, pe baza unui set de cerințe, metodologii și instrumente care asigură o educație eficientă bazată pe competențe, care îndeplinește standardele europene, inclusiv în timpul examenelor finale. Prin urmare, nu putem accepta o prevedere, care va intra în vigoare în 2023, referitoare la procentul de materii care vor fi predate în limba ucraineană, care va limita forțat educația în limba maternă.

Toate aceste restricții și legea privind limba de stat duc la închiderea  școlilor etnice și, în consecință, celor cu predare în limba maghiară, o restricție pe care nu am simțit-o niciodată în regiunea noastră în secolele precedente. În 2021, citând declarații ale cetățenilor, școlile maghiare au fost rugate să explice de ce activitățile școlare se desfășoară în limba maghiară, de ce site-ul web și pagina Facebook sunt în mare parte în limba maghiară, de ce directorul unei școli maghiare a acordat un interviu unui post tv maghiar, nu în limba ucraineană, ci în limba maghiară.

Această situație este rezultatul unor decizii politice și poate fi soluționată doar prin decizii politice. Acest lucru ar fi putut fi soluționat în 2021 cu o voință politică pozitivă, pe care elita politică ucraineană n-a intenționat să o caute. Conflictul ar putea fi rezolvat dacă Rada Supremă ar decide asupra conceptului de popoare indigene. aplicându-l minorităților naționale care ar putea fi incluse în această listă în conformitate cu standardele internaționale și care ar avea posibilitatea deplină de a primi educație primară și secundară în limba lor maternă.

La o ședință extraordinară din Rada Supremă a fost adoptat proiectul de lege nr. 55506 privind popoarele indigene din Ucraina. În afară de ucraineni, lista include doar tătarii din Crimeea, karaiții și crimeenii. Cum diferă exact aceste popoare de alte minorități naționale indigene (care trăiesc istoric pe teritoriul Ucrainei moderne) se explică prin criteriul absenței propriului stat pentru a-și proteja și dezvolta cultura. Paragraful 110 din concluzia Comisiei de la Veneția privind Legea educației afirmă că „... motivul dat de autoritățile ucrainene, adică absența propriului stat, nu poate fi considerat în general acceptabil conform standardelor europene, clasificarea trebuie să se bazeze pe alte criterii precum diferite niveluri de vulnerabilitate sau necesitatea ajutorului de stat".

Paragraful 139 (3) din avizul privind legea privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat (Documentul 960/2019) conține o recomandare specifică: prevederea despre limbi nu se bazează pe o abordare obiectivă și rezonabilă (a se vedea 39 -44, 69-82, 87, 89, 93, 94, 99-102, 110 și 111). Legea conține duble standarde, deoarece, de exemplu, romii nu sunt incluși în listă, chiar dacă îndeplinesc criteriile de mai sus. Legea a fost adoptată cu încălcarea procedurii de vot, fără discuții.

Problema recunoașterii maghiarilor drept  indigeni în Ucraina poate fi abordată dintr-un alt punct de vedere, pe baza consimțământului reciproc al celor două state. Acest lucru se poate baza pe faptul că Ungaria, într-o nouă Constituție adoptată în 2010, clasifică minoritatea ucraineană ca indigenă a Ungariei. Decizia s-a bazat pe practica internațională referitoare la minoritățile naționale care trăiesc în țară timp de cel puțin 100 de ani, adică a treia generație (în ciuda faptului că acum 100 de ani comunitatea etnică care trăia în Ungaria nu se identifica ca ucraineană, ci ca ruteană).

La o reuniune a Comitetului ucrainean-maghiar pentru educație din vara anului 2021 a devenit clar pentru reprezentanții cadrelor didactice de etnie maghairă că reluarea învățământului complet în limba maghiară este imposibilă fără decizii politice, or reprezentantul Ministerului Educației și Științei din Ucraina a blocat propunerile noastre, considerând că vin în contradicție cu Legea educației din 2017 și Legea privind limba de stat din 2019 și, prin urmare, susține că implementarea lor este imposibilă fără a face modificări în cadrul legal.

În ceea ce privește unele detalii - care ar putea aplana  tensiunile între comunitatea maghiară, părinți și profesori - partea ucraineană a arătat dorința de a face compromisuri, dar nu au fost luate măsuri practice, potrivit unei declarații a Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Maghiară.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 682


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți