Politică
Redactor: Elvira Chilaru
25 iulie 2021

Ungurii transcarpatici resping proiectul de lege privind comunitățile naționale din Ucraina

Ungurii transcarpatici resping proiectul de lege privind comunitățile naționale din Ucraina
25 iulie 2021

Ungurii transcarpatici resping proiectul de lege privind comunitățile naționale din Ucraina

Comunitatea maghiară din Transcarpatia a respins proiectul de lege privind comunitățile naționale din Ucraina, potrivit Agenției de știri BucPress.

Consiliul de administrație al organizației publice „Societatea de cultură maghiară din Transcarpatia” și Consiliul Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina au făcut o declarație comună cu privire la rezultatele examinării proiectului de lege al Ucrainei „Despre comunitățile naționale din Ucraina”.

Observăm că proiectul de lege, al cărui text este disponibil public pe site-ul web al Comitetului Radei Supreme  pentru drepturile omului, dezocuparea și reintegrarea teritoriilor ocupate temporar din regiunile Donețk, Lugansk și Republica Autonomă Crimeea, or. Sevastopol, minoritățile naționale și relațiile internaționale (http://kompravlud.rada.gov.ua/uploads/documents/34043.pdf) este o versiune modificată a proiectului de lege „Despre minoritățile naționale din Ucraina”, pe care l-am luat în considerare anterior și care, cu participarea noastră a fost discutat în comisia parlamentară menționată.

Principala inovație a proiectului de lege al Ucrainei „Cu privire la comunitățile naționale din Ucraina” este schimbarea numelui și, astfel, modificarea obiectului reglementării, subiectul relațiilor juridice. Și anume, în locul „minorităților naționale din Ucraina și a persoanelor care le aparțin”, se propune utilizarea „comunităților naționale din Ucraina și a persoanelor care le aparțin”. Cu o oarecare complementaritate în ceea ce privește minoritățile naționale, o astfel de substituire a conceptelor este considerată inacceptabilă, deoarece expresia „comunitate națională” nu este recunoscută nici de Constituție, nici de tratatele internaționale semnate de  Ucraina. În aceste documente, care sunt imperative pentru legiuitorul ucrainean, termenii „minoritate națională”, „minoritate lingvistică”, „limbă minoritară”, „minoritate religioasă”, „indigeni” etc. sunt folosiți pentru a defini obiectele de protecție juridică, deoarece  termenul „comunitate națională” este absent în ele.

Prin urmare, nu suntem de acord cu introducerea acestei inovații în legislația Ucrainei, care, în opinia noastră, prin abaterea de la principiile juridice constituționale și internaționale, va crea o bază pentru manipulare și condiții prealabile pentru distrugerea în continuare a sistemului de protecție a minorităților din țara noastră.

De asemenea, nu putem fi de acord cu reglementările propuse care fac posibilă utilizarea limbilor minoritare în public numai prin decizia consiliilor locale și numai la nivelul comunităților locale, pentru că vedem aceasta ca o restricționare a drepturilor constituționale și încălcarea obligațiilor legale internaționale ale Ucrainei. De asemenea, considerăm că este o uzurpare a drepturilor noastre încercarea  de a statornici   în acest proiect de lege și privarea persoanelor aparținând minorităților naționale de dreptul de a primi educație în limbile  lor materne.

Remarcăm, de asemenea, că stilul declarativ general de formulare a unei părți semnificative a dispozițiilor, precum și incertitudinea terminologică fac ca textul normativ propus să nu fie adecvat pentru aplicarea practică ca document legal pentru protecția drepturilor minorităților naționale.

Cele de mai sus ne oferă motive să semnalăm  încălcări ale Constituției în acest proiect de lege privind exercitarea dreptului minorităților naționale de a primi educație în limba lor maternă și utilizarea gratuită a limbii lor materne, precum și încălcări ale Constituției care interzic restricția drepturilor și libertăților existente. Proiectul de lege arată absența sau selectivitatea în implementarea anumitor principii și norme ale documentelor juridice internaționale obligatorii pentru Ucraina, stabilindu-le vag, unde  își pierd conținutul, ignorând concluziile și recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la aceste aspecte.

Nu există consolidarea anumitor drepturi existente, în special în ceea ce privește exercitarea dreptului de a participa la viața politică, atât la nivelul autorităților locale, cât și al statului. Adică, este vorba de consolidarea statutului comunităților minoritare exclusiv ca obiecte ale relațiilor juridice, care sunt complet private de participarea în instituțiile și mecanismele juridice pentru a se bucura de dreptul de a   influența propriul destin.

Proiectul de lege conține restricții privind dreptul de a primi educație în limba maternă, utilizarea gratuită a limbii materne și simbolurile naționale în comparație cu drepturile garantate de legea actuală a Ucrainei privind minoritățile naționale, ceea ce reprezintă în mod clar o încălcare a Constituției Ucrainei.

Credem că adoptarea unei astfel de legi va încălca drepturile minorităților naționale garantate de Constituție și obligațiile internaționale ale Ucrainei, va înrăutăți în mod semnificativ statutul lor juridic, și chiar faptul de a prezenta un astfel de text către Rada Supremă a Ucrainei ar putea afecta în mod semnificativ imaginea internațională a statului nostru.

Comentariile și sugestiile noastre au fost trimise Comitetului de profil al Radei Supreme, potrivit comunicatului organizației publice „Societatea de cultură maghiară din Transcarpatia” și Consiliul Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 637


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți