Politică
Redactor: Elvira Chilaru
23 septembrie 2021

Unui deputat maghiar, purtător de cuvânt al partidului lui Orban, nu i s-a permis intrarea în Ucraina

Unui deputat maghiar, purtător de cuvânt al partidului lui Orban, nu i s-a permis intrarea în Ucraina
23 septembrie 2021

Unui deputat maghiar, purtător de cuvânt al partidului lui Orban, nu i s-a permis intrarea în Ucraina

Deputatul maghiar Lorincz Nocho nu a putut intra în Ucraina, informează  „Adevărul european” cu referire la Infopost, citat de BucPress.

Lorincz Nocho este membru al Adunării Naționale Maghiare din partidul de guvernământ Creștin Democrat Fidesz și este purtător de cuvânt al partidului. De asemenea, este membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului maghiar și membru al delegației maghiare la Consiliul Europei. În Consiliul Europei, Lorincz Nocho a criticat în repetate rânduri legea educației din Ucraina, care a tensionat relațiile dintre Ucraina și Ungaria.

Pe pagina sa de Facebook din după-amiaza zilei de 22 septembrie, Nocho a declarat că nu i s-a permis accesul în Ucraina și a fost informat despre interdicția de intrare pe o perioadă de 3 ani. Potrivit acestuia, el a adus ajutor umanitar în Transcarpatia și a planificat să viziteze mai multe localități  din regiune, probabil cu o reședință compactă a minorității maghiare. Deputatul și-a exprimat regretul pentru imposibilitatea de a intra în Ucraina și susține că ajutorul umanitar a fost livrat.

Într-un comentariu adresat presei de stat maghiare, Lorinz Nocho a spus că nu știe motivul interdicției, dar a sugerat că ar putea fi pentru discursurile sale de la Strasbourg sau pentru adresarea lui către maghiari  în timpul ultimelor alegeri locale din Ucraina de anul trecut.

Infopost a aflat din propriile surse, că Lorinz Nocho a încercat să intre în Ucraina în dimineața zilei de 22 septembrie prin punctul de control Vylok-Tisabech cu pașaport diplomatic, dar  nu i s-a permis și i-au înmânat motivele refuzului.  Refuzul nu conține informații plauzibile, dar se specifică,  că interdicția este valabilă timp de 3 ani.

"Potrivit surselor Infopost, decizia de interzicere a lui Lorinzo Nocho a fost luată anul trecut, imediat după alegerile locale din Ucraina. Motivul acestei decizii este imixtiunea în afacerile  interne ale Ucrainei, și anume campania în alegerile locale pentru una dintre forțele politice. (KMKSZ „Societatea de cultură maghiară din Transcarpatia, lider Vasyl Brenzovych), ceea ce este  interzis de articolul 57 din Codul electoral al Ucrainei”, scrie ziarul.

Publicația notează, că Nocho nu venea des în Ucraina și că, în toamna anului 2020, când s-a desfășurat campania electorală în Ucraina, n-a fost  în Transcarpatia.

În același timp, pe 22 octombrie 2020, cu trei zile înainte de alegerile din 25 octombrie, el a postat pe pagina sa un videoclip care reflectă importanța participării la alegeri. La sfârșitul acestuia apare un apel „Hajrá Kárpátalja, hajrá KMKSZ!”, Ceea ce înseamnă „Înainte, Transcarpatia! Înainte  KMKS!”

Se va reaminti că, pe 26 octombrie, Ucraina a interzis intrarea a doi oficiali de rang înalt din Ungaria din cauza agitației guvernului ungar în regiunea Transcarpatia în timpul campaniei electorale locale pentru SCM (Societatea de Cultură Maghiară din Transcarpatia), contrar normelor internaționale care interzic amestecul în politica internă.

Surse de încredere au spus că e vorba de Istvan Greza și secretarul de stat al Ungariei pentru politica națională în guvernul maghiar, Janos Potapy. Primului i s-a interzis intrarea în țară după ce a încercat să treacă frontiera în noiembrie.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 468


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți