Politică
09 februarie 2021

Ursula von der Leyen le cere ţărilor UE să doneze o parte din vaccinuri Ucrainei

Ursula von der Leyen le cere ţărilor UE să doneze o parte din vaccinuri Ucrainei
09 februarie 2021

Ursula von der Leyen le cere ţărilor UE să doneze o parte din vaccinuri Ucrainei

Preşedinta Comisiei Europene a făcut apel luni la ţările UE „să doneze o parte” din vaccinurile lor împotriva COVID-19, după ce Ucraina a anunţat că nu a avut acces la acestea, relatează AFP, potrivit  Agerpress. Ucraina refuză să folosească vaccinul rusesc Sputnik. 

„Le-am cerut ţărilor noastre membre să doneze o parte din dozele lor Ucrainei. UE este alături de Ucraina” pentru că „suntem o familie europeană”, a declarat Ursula von der Leyen, în timpul unei intervenţii televizate la o conferinţă privind pandemia, organizată la Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat recent problemele de acces la vaccin în contextul concurenţei cu ţările bogate. El a făcut apel în special la UE să-şi ajute vecinii din est să obţină vaccinuri anti-COVID.  Volodimir Zelenski a declarat luni, în cadrul conferinţei la care participa Ursula von der Leyen, că Ucraina negocia cu Polonia vecină primirea unor vaccinuri.

Kievul intenţionează să-şi înceapă campania de vaccinare la începutul lui februarie, imediat ce va primi primul lot de 117.000 de doze de vaccin Pfizer în cadrul programului ONU Covax, care urmează să furnizeze în total acestei ţări opt milioane de doze.

Ucraina mizează, de asemenea, pe 12 milioane de doze de vaccinuri dezvoltate de grupurile britanic AstraZeneca şi american Novavax şi produse de Serum Institute din India.

De asemenea, Ucraina intenţionează să achiziţioneze între 1,9 şi 5 milioane de doze de vaccin chinezesc Sinovac dacă eficacitatea acestuia se confirmă.

Preşedintele Zelenski a promis să se vaccineze „în direct” pentru „a da exemplu”, în contextul în care jumătate dintre ucraineni nu vor să se imunizeze împotriva COVID-19. În acelaşi timp, preşedintele ucrainean şi-a reiterat refuzul de a utiliza vaccinul rus Sputnik V, invocând îndoieli privind eficacitatea sa în pofida publicării de către o mare revistă medicală britanică a unor concluzii favorabile. „Ucrainenii nu sunt cobai umani”, a spus el.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 534


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți