Politică
Redactor: Marin Gherman
20 mai 2019

Volodimir Zelenski a depus jurământul de președinte al Ucrainei, anunțând că va dizolva parlamentul

Volodimir Zelenski a depus jurământul de președinte al Ucrainei, anunțând că va dizolva parlamentul

În data de 20 mai 2019 Volodimir Zelenski a fost investit în funcția de președinte al Ucrainei. În timpul discursului, cei prezenți la ceremonie s-au ridicat în picioare și l-au aplaudat de mai multe ori, potrivit Agenției BucPress.

La ceremonia solemnă au participat numeroși reprezentanți ai guvernelor și parlamentelor Uniunii Europene, precum și ambasadori din diferite țări.

În discursul său, Zelenski a anunțat o nouă eră în viața politică ucraineană, vorbind și în limba rusă în cazurile când se adresa problemei războiului din Donbas. De asemenea, el a spus că va dizolva parlamentul pentru a oferi societății șansa la o dezvoltare și creștere.

„Dizolv astăzi Rada Supremă de legislatura a opta”, a declarat el în faţa deputaţilor şi invitaţilor străini prezenţi în hemiciclu. Partidul lui Zelenski nu este reprezentat în Radă, responsabilă pentru numirea prim-ministrului.

După preluarea oficială a funcţiei, Zelenski a invitat guvernul să-şi prezinte demisia in corpore. „Guvernul nu ne rezolvă problemele, guvernul este problema noastră”, a spus noul preşedinte al Ucrainei, citându-l pe fostul preşedinte american Ronald Reagan. „Este doar un citat. Nu înţeleg, sincer, guvernul nostru, care dă din mâini şi spune: "Nu putem face nimic". Nu, nu este adevărat, puteţi”, a spus el, invitând executivul să demisioneze. „Puteţi lua o bucată de hârtie, un pix şi să eliberaţi locurile pentru cei care se vor gândi la generaţiile viitoare şi nu la alegerile următoare. Cred că oamenii vă vor aprecia!”, a spus Zelenski, adresându-se către miniştri.

Apelul său a fost auzit. La numai câteva minute după discursul său de învestitură, ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak şi-a prezentat demisia. Dar Zelenski a cerut de asemenea demisia procurorului general, Iuri Luţenko, şi a şefului SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), Vasili Griţak, ambii fideli lui Petro Poroşenko, conform Rbc-Ukraina, citată de Agerpres.

Volodimir Zelenski a declarat luni în discursul său de învestire că prima sa sarcină este să se ajungă la o încetare a focului în estul Ucrainei, unde de cinci ani se luptă trupele guvernamentale împotriva rebelilor separatişti proruşi.

Printre cei invitaţi la ceremonie s-au numărat fostul primar al Kievului Vitali Klitschko, care a venit la parlament cu bicicleta, precum şi preşedinţii din Estonia, Letonia, Lituania şi Georgia, fostul preşedinte al Germaniei Christian Wulff, secretarul american al energiei, Rick Perrky, vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic. A fost prezent şi secretarul general adjunct pentru afaceri politice şi de securitate din cadrul NATO, nr.3 al Alianţei, Alejandro Alvargonzález.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu  

Material video
Secvenţe video de la inaugurarea Preşedintelui Ucrainei Volodymyr Zelenski

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 905

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți