Politică
Redactor: Marin Gherman
23 februarie 2021

Volodimir Zelenski este încrezut că FMI va debloca în curând fondurile pentru Ucraina

Volodimir Zelenski este încrezut că FMI va debloca în curând fondurile pentru Ucraina
23 februarie 2021

Volodimir Zelenski este încrezut că FMI va debloca în curând fondurile pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat ''încrezător'' cu privire la deblocarea în acest an a ajutorului din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Ucraina, în pofida dezacordurilor existente, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Sunt încrezător" că Ucraina va primi aceste fonduri înainte de sfârșitul anului, a declarat Zelenski pentru mass-media. "Contăm pe acești bani", a adăugat el, fără a oferi detalii cu privire la suma la care se cifrează acest ajutor.

FMI a aprobat în iunie 2020 un program de ajutor pentru Ucraina în valoare de 5 miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro), cu o deblocare imediată a 2,1 miliarde de dolari, sprijin în fața pandemiei de coronavirus. Celelalte patru tranșe erau așteptate în 2020 și 2021, însă niciuna nu a fost deblocată din cauza încetinelii cu care au loc reformele în această fostă republică sovietică ce numără circa 40 de milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace țări din Europa.

La mijlocul lui februarie, la finalul mai multor săptămâni de negocieri, FMI a declarat că așteaptă mai multe reforme din partea guvernului ucrainean, pentru a putea debloca a doua tranșă din ajutorul său.

"Suntem pe cale să construim o țară independentă, iar printre lucrurile cerute de partenerii noștri (...) există cele asupra cărora suntem de acord și altele asupra cărora nu suntem", a admis luni Zelenski, evocând mai ales reforma justiției, considerată foarte coruptă în Ucraina.

Potrivit experților, pentru Kiev este crucial să obțină o decizie favorabilă din partea FMI înainte de septembrie, când țara va trebui să efectueze plăți importante pentru a-și plăti datoria externă, scrie Agerpres, citată de Radio Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 367


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți