Politică
28 martie 2022

Volodimir Zelenski își dorește să semneze un acord pentru protejarea limbilor minorităților naționale

Volodimir Zelenski își dorește să semneze un acord pentru protejarea limbilor minorităților naționale
28 martie 2022

Volodimir Zelenski își dorește să semneze un acord pentru protejarea limbilor minorităților naționale

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat în cadrul unui interviu oferit, duminică, presei ruse, că îşi dorește un acord cu România pentru protejarea limbii române în Ucraina, a scris pe pagina sa de Facebook eurodeputatul român Eugen Tomac, precizând că este pentru prima dacă când Ucraina vine cu o asemenea abordare.

„Zelenski vrea un nou acord cu România. Zelenski a declarat în interviul oferit, ieri (duminică - n.r.), presei ruse, că îşi doreşte să semneze un acord cu România pentru protejarea limbii române în statul vecin, în semn de respect faţă de minoritatea română. Este pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare, în condiţiile în care românii constituie a doua minoritate naţională, iar această temă a fost cel mai tensionat subiect din agenda bilaterală”, scrie Eugen Tomac.

Potrivit UNIAN, șeful statului a declarat în cadrul interviului că își propune să semneze un acord privind respectarea reciprocă a limbilor și a istoriei cu toate statele vecine.

„Respectul pentru limbile națiunilor vecine - sunt interesat de un astfel de acord, vreau să-l semnez cu toate țările vecine. Mă interesează Rusia, Ungaria, Polonia - avem multe probleme istorice nerezolvate. România și așa mai departe... Avem multe minorități, etnii, iar acest acord va fi suficient pentru a respecta anumite limbi din interiorul țării noastră. Prin semnarea unui astfel de acord, sunt sigur că problema limbii va fi rezolvată, va fi scoasă de pe ordinea de zi”, a subliniat Zelenski.

Interviul președintelui ucrainean a fost acordat portalului Meduza, televiziunii Dojd și ziarului Kommersant.

Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, a cerut mass-media ruse să nu publice interviul, în caz contrar riscând pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1843


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți