Politică
Redactor: Svetlana Pantea
31 august 2021

Volodymyr Zelenski se află într-o vizită de lucru în SUA

Volodymyr Zelenski se află într-o vizită de lucru în SUA
31 august 2021

Volodymyr Zelenski se află într-o vizită de lucru în SUA

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski se află într-o vizită  de lucru de două zile în SUA. Aceasta are loc la invitaţia Preşedintelui SUA, Joe Biden.

Programul vizitei prevede întâlnirea liderilor celor două ţări în formatul tet-a-tet şi în componenţă extinsă a delegaţiilor, la 1 septembrie. De asemenea, Volodymyr Zelenski se va întâlni cu înalţi demnitari de stat din SUA. Se prevede semnarea unui set de documente bilaterale. În plus, şeful statului ucrainean va vizita şi câteva oraşe de pe litoralul estic şi vestic al Statelor Unite.

Potrivit serviciului de presă al preşedintelui ucrainean, prima doamnă, Olena Zlenska, va participa la lansarea audio ghidului în limba ucraineană la vila primului preşedinte al SUA, George Washington, precum şi la deschiderea „Casei Ucrainene”. De asemenea, va vizita Muzeul Holocaustului, precum şi va participa la întâlnirile de lucru desfăşurate la Universitatea din Stenford şi la Direcţia de învăţământ din San-Francisco.

Mâine, 1 septembrie, liderul de la Kiev se va întâlni cu omologul său american, Joe Biden, într-un semn de solidaritate între cele două ţări, a anunţat Casa Albă duminică, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Întâlnirea are loc două zile mai târziu decât fusese programată iniţial, în contextul în care Biden supervizează reacţia autorităţilor americane la uraganul Ida şi retragerea trupelor SUA din Afganistan.

"Vizita va confirma sprijinul de neclintit al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în contextul agresiunii în derulare a Rusiei", se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Kievul şi Moscova sunt în dispută de când Rusia a anexat de la Ucraina peninsula Crimeea în 2014 şi i-a susţinut pe separatişti în conflictul din regiunea Donbas din estul Ucrainei, despre care Kievul spune că a făcut 14.000 de morţi.

Cei doi lideri vor discuta despre securitatea energetică, precum şi despre sprijinul Casei Albe pentru "eforturile preşedintelui Zelenski de a combate corupţia şi de a implementa o agendă de reforme bazată pe valorile noastre democratice comune", se mai menţionează în comunicat.

Întâlnirea are loc după ce administraţia Biden a anunţat luna trecută un acord cu Germania care are ca scop parţial să aplaneze îngrijorările Ucrainei în legătură cu conducta Nord Stream 2 care se construieşte sub Marea Baltică pentru a transporta gaz din regiunea arctică din Rusia în Germania.

Kievul se teme că Nord Stream 2 va fi folosită ca instrument geopolitic de Rusia şi a încercat să obţină garanţii privind statutul său de ţară de tranzit pentru gaz după ce conducta va deveni operaţională.

Agenţia Bucpress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 435


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți