Politică
21 mai 2020

Zelenski ar putea candida pentru un al doilea mandat prezidențial în Ucraina

Zelenski ar putea candida pentru un al doilea mandat prezidențial în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut o conferință de presă în care și-a prezentat realizările din primul an de mandat și a vorbit despre prioritățile sale de mai departe.

Acum mai bine de un an, Volodimir Zelenski a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina cu cel mai mare scor din istoria țării - 73%, devenind totodată și cel mai tânăr președinte de la Kiev. Una din principalele sale promisiuni electorale a fost oprirea războiului din estul Ucrainei. Deși conflictul nu a fost încă rezolvat, administrația lui Zelenski a negociat câteva schimburi de prizonieri cu Rusia, iar liderul de la Kiev s-a întâlnit personal cu președintele rus Vladimir Putin în decembrie și a reușit cel puțin să repornească procesul de negocieri, potrivit Radio Cernăuți cu referire la informația difuzată de Radio Europa Liberă.

Ieri, Zelenski a anunțat că, de îndată ce se va încheia epidemia de coronavirus, va avea loc o întrunire în formatul Normandia, cu participarea Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei, privind reglementarea conflictului din Donbas.

Președintele Ucrainei, Zelenski  a spus că predecesorul său Petro Poroșenko ar putea fi condamnat pentru trădare de țară, după ce ieri deputatul ucrainean Andrii Derkaci a publicat niște înregistrări în care Poroșenko, când era încă președinte, pare să discute cu Joe Biden, pe atunci vicepreședinte SUA, despre demiterea procurorului general al Ucrainei în schimbul sprijinului financiar american, notează sursa citată

Un alt anunț important făcut de președintele ucrainean e că va promulga în următoarele zile o nouă lege privind activitatea bancară, una din cerințele FMI-ului pentru un nou program de finanțare, astfel încât Zelenski speră că Ucraina va semna un nou memorandum cu FMI-ul până la sfârșitul acestei luni. Legea cu pricina e numită la Kiev „legea anti-Kolomoiski”, fiindcă ea nu permite întoarcerea băncilor naționalizate foștilor proprietari, ori oligarhul Ihor Kolomoiski, despre care presa ucraineană a scris că l-ar fi ajutat pe Zelenski să câștige alegerile, încearcă de ani buni să-și recupereze Privatbank-ul naționalizat în 2016. La conferința de ieri, Președintele Ucrainei a promis că va dizolva Rada Supremă dacă deputații din „Slijitorul poporului” nu vor vota legile importante sau vor face lobby pentru oligarhi. Volodimir Zelenski, care a promis în campanie că va candida pentru un singur mandat, a dat de înțeles că se gândește totuși la al doilea mandat.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 265

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți