Politică
10 octombrie 2019

Zelenski neagă că a fost şantajat de Trump cu ajutorul militar destinat Ucrainei împotriva agresiunii ruse

Zelenski neagă că a fost şantajat de Trump cu ajutorul militar destinat Ucrainei împotriva agresiunii ruse

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că nu a fost suspus niciunui ”şantaj” de către Donald Trump, suspectat în Statele Unite de faptul că a suspendat un ajutor militar cu scopul de a obţine de la Kiev o anchetă împotriva fiului rivalului său politic Joe Biden, Hunter Biden, relatează AFP.

”N-a existat niciun şantaj” de acest fel, a dat asigurări Zelenski într-o conferinţă de presă, referindu-se la o convorbire la telefon din cauza căreia al 45-lea preşedinte al Statelor Unite este vizat de o procedură de destituire iniţiată de aleşii democraţi.

Programul de ajutoare militare ”a fost blocat înainte de convorbirea nostră, iar noi nu am evocat subiectul. Eu nici măcar nu ştiam”, a spus Zelenski într-o conferinţă de presă-maraton într-o cantină la modă la Kiev.

Potrivit preşedintelui ucrainean, un fost umorist ales în aprilie, convorbirea sa la telefon cu Trump ”nu a avut nimic a face cu armele sau cu Burisma”, compania ucraineană cu care a avut legătură o vreme Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden.

”Eu voiam să-l fac (pe Trump) să vină în Ucraina”, a dat asigurări Zelenski.

Plata unui ajutor militar în valoare de câteva sute de milioane de dolari Ucrainei - menit să contracareze ”agresiunea rusă” - a fost suspendată la începutul verii, iar Trump a discutat cu Zelenski câteva zile mai târziu, la 25 iulie.

Potrivit unui avertizor de integritate, miliardarul republican a cerut în această convorbire ca Kievul să-l ancheteze pe fiul rivalului său democrat, după ce dosarele cu privire la Burisma au fost clasate.

Democraţii acuză călocatarul Casei Albe a vrut să şantajeze Ucraina cu ajutorul militar, cu scopul de a obţine o destabilizare arivalului său politic - o formă de amestec în campania electorală interzisă de dreptul american.

Ajutorul american a fost deblocat, până la urmă, la 11 septembrie.

La începutul lui octombrie, parchetul ucrainean a anunţat că reexaminează dosarele clasate în trecut în care este implicat grupul în domeniul gazelor naturale Burisma, dar că acestea par să nu-l vizeze pe fiul lui Joe Biden. Hunter Biden a intrat în Consiliul de Administraţie al Burisma în 2014.

Zelenski şi Trump s-au întâlnit pentru prima oară la sfârşitul lui septembrie, în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

Sursa: news.ro

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 374

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți