Politică
Redactor: Elvira Chilaru
30 iulie 2020

Zelensky și Orban: întâlnirea este amânată

Zelensky și Orban: întâlnirea este amânată

Ambasadorul Ungariei în Ucraina, Istvan Iydiarto, a anunțat când ar putea avea loc vizita premierului Ungariei Viktor Orban în Ucraina.

Anterior, am fost informați că întâlnirea lui Volodymyr Zelensky cu Viktor Orban ar putea avea loc la sfârșitul lunii iulie în satul Dertsen, din cadrul Comunității teritoriale Mucacevo.

Cu toate acestea, după cum a declarat ambasadorul Istvan Iidarto într-un interviu pentru Interfax Ucraina, vizita lui Victor Orban în Ucraina va avea loc „atunci când condițiile vor permite”.

Potrivit diplomatului, acordul privind foaia de parcurs care a precedat vizita  a constat în discuții constante între doi miniștri de externe - Dmitry Kuleba și Peter Syarto, „care vor fi factorii ce  vor restaura sau regla relațiile noastre”.

"Ei au fost de acord  că unele instituții ar trebui să înceapă lucrările pentru identificarea problemelor, să deschidă calea pentru negocieri suplimentare, întâlniri bilaterale. Există trei dintre cele mai importante. Prima instituție este comisia economică mixtă interguvernamentală, activitatea căreia  a fost paralizată de situația actuală neplăcută  în cele două țări. În pofida situației incerte  lista subiectelor ce urmează a fi  discutate și soluționate era foarte mare", a explicat Iydiarto.

El a numit a doua instituție necesară: un comitet mixt pentru minorități, care este una dintre cele mai vechi instituții în relațiile dintre cele  două țări. "Și în al treilea rând, cea  mai dureroasă  problemă  este  legată  de utilizarea limbii și, în special, în procesul de educație. Ar trebui să apelăm la experți pentru a discuta și această problemă. Acestea sunt elementele care au ajutat la deschiderea drumului spre întâlnirea la nivel înalt", a adăugat ambasadorul.

El a menționat că reuniunea copreședinților Comisiei ucraineano-maghiare privind minoritățile naționale din 14 iulie a fost „absolut oportună și importantă”, dar, în același timp, în cea mai mare parte procedurală și practică. Iydiarto a amintit, că din 2011 nu s-a mai organizat o sesiune în plen  a acestei comisii și o întâlnire a copreședinților nu a mai avut loc  din 2017.

"Este foarte încurajator, înseamnă că se mișcă din loc. Ungaria a fost acuzată de mai multe ori  că încercăm să dăm  acestui conflict un caracter internațional. Nu este așa. Acest proces începe acum, avem un partener. Partea ucraineană a spus că după mai multe reorganizări  există dificultăți în numirea  membrilor necesari ai comisiei…. Dar ei au promis că primii membri din partea ucraineană vor fi numiți în august sau septembrie. Prin urmare, există posibilitatea ca întâlnirea la  nivel înalt să aibă loc în toamna curentă”, a spus diplomatul.

Vorbind despre o reuniune a comisiei pentru educație, el a spus că ministerele educației din ambele țări „vor stabili  în curând când vor putea organiza o reuniune”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 202

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți