Politică
Redactor: Mariana Struț
28 iunie 2021

Ziua Constituției Ucrainei - 28 iunie

Ziua Constituției Ucrainei - 28 iunie
28 iunie 2021

Ziua Constituției Ucrainei - 28 iunie

În Ucraina pe 28 iunie se sărbătorește una dintre sărbătorile naționale - Ziua Constituției. Astăzi se împlinesc 25 de ani de la adoptarea Legii fundamentale.

La 28 iunie 1996, la ora 9:18, după aproape o zi de muncă continuă, Rada Supremă a adoptat  și a votat Constituția. Acest eveniment a fost precedat de 6 ani de muncă grea, consultări, crize și acorduri, relatează agenția de știri ACC.

Ultimul proces constituțional a început imediat după adoptarea din 16 iulie 1990 de către Rada Supremă a RSS Ucrainene a „Declarației privind suveranitatea de stat a Ucrainei” - în octombrie a fost înființată Comisia Constituțională. Între 1991 și 1996, comisiile înființate separat de Rada Supremă și de președinte au elaborat mai multe constituții. Au fost discutate, completate și rafinate de mult timp. Cele mai puternice contradicții au fost cauzate de repartizarea puterii și a proprietății, simbolurile statului, statutul limbii ruse și statutul Republicii Crimeea. Forțele de stânga au avut tendința de a minimiza rolul puterii prezidențiale, a relațiilor private, acordând în același timp statutul egal limbilor ucrainene și ruse și menținând statutul autonom al Crimeei.

Dreapta, care include reprezentanți ai partidului de guvernământ, cercuri de afaceri și deputați de orientare culturală și lingvistică națională, a susținut o verticală prezidențială puternică, garantând plenitudinea drepturilor de proprietate privată, dominanța limbii ucrainene și eliminarea autonomiei Crimeei.

Între timp, țara a avut o Constituție a URSS în 1978, cu unele modificări. În noaptea de 27-28 iunie 1996, Rada Supremă a adoptat Constituția Ucrainei.

Documentul a primit sprijinul a două treimi din deputați (315 deputați). A definit o putere prezidențială puternică, a garantat drepturile de proprietate privată, a aprobat noi simboluri de stat, statutul limbii ucrainene ca singură limbă de stat și a recunoscut Crimeea ca republică autonomă în Ucraina

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 467


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți