Polonia cere Ucrainei „exhumări și procese adecvate” în cazul masacrului de la Volînia

Guvernul polonez a reiterat marți necesitatea ca Ucraina să accepte „exhumări și procese adecvate” referitoare la masacrul de la Volînia, comis de naționaliștii ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care a rămas o problemă delicată în relațiile bilaterale, conform agenției EFE citată de Agerpres.
Într-un interviu radio, viceministrul polonez de interne, Maciej Wasik, a menționat apropierea aniversării a 80 de ani de la masacrul de la Volînia, care va avea loc pe 11 iulie. În această tragedie, insurgentii naționaliști ucraineni condusi de Stepan Bandera au ucis zeci de mii de civili de etnie poloneză.
Polonia va fi hotărâtă în această chestiune și va cere exhumări, procese adecvate și corecții serioase ale erorilor istorice comise de Kiev, a subliniat oficialul polonez.
Anterior, pe 20 iunie, viceministrul polonez de externe, Pawel Jablonski, a declarat că este greu de imaginat că Ucraina să se alăture Uniunii Europene fără să permită mai întâi exhumări în locurile unde au avut loc masacrele.
Declaratia diplomatului polonez a venit ca răspuns la acuzațiile aduse de Anton Drobovici, responsabilul Institutului pentru memoria istorică ucraineană, care a acuzat Polonia că nu face nimic pentru întreținerea și restaurarea monumentelor ridicate în memoria combatanților ucraineni din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Guvernul de la Varșovia a considerat aceste afirmații nepotrivite și dăunătoare pentru relațiile polono-ucrainene.
Figura lui Stepan Bandera, considerat erou național în Ucraina și criminal de război în Polonia, a creat numeroase tensiuni între Varșovia și Kiev, cum s-a întâmplat și în ianuarie anul acesta, când parlamentul de la Kiev l-a omagiat pe Bandera, gest care a fost contestat de premierul polonez, Mateusz Morawiecki.
Premierul polonez a subliniat că inclusiv membri ai propriei sale familii păstrează amintiri teribile din acea perioadă, în care „a avut loc un genocid în care între 100.000 și 200.000 de polonezi au murit în mâinile naționaliștilor ucraineni în zonele de frontieră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și vom lupta întotdeauna pentru a menține vie memoria lor”.
Anul trecut, în noiembrie, guvernul polonez a exprimat indignarea față de numirea lui Andrii Melnik în funcția de viceministru al afacerilor externe din Ucraina. Andrii Melnik fusese fostul ambasador al Ucrainei în Germania și susținuse public că Bandera nu a avut nicio responsabilitate în masacrul de la Volînia.
Ca urmare a protestelor venite din partea Varșoviei în urma acestor declarații, Ministerul de Externe al Ucrainei a luat distanță de acestea, prevenind astfel potențiale tensiuni cu Polonia, care a fost una dintre principalele susținătoare politice și militare ale Ucrainei în conflictul cu Rusia.
Urmăriți-ne pe Telegram