Radio Cernăuți
23 aprilie 2018

Cernăuți, orașul lui Eminescu, „această Mecca a noastră” – reportaj RFI

Cernăuți, orașul lui Eminescu, „această Mecca a noastră” – reportaj RFI
23 aprilie 2018

Cernăuți, orașul lui Eminescu, „această Mecca a noastră” – reportaj RFI

“Fotografia e făcută în cimitirul din oraș. Cimitirul vechi cu osemintele a sute și mii de înaintemergători ai neamului nostru. Acolo e trecutul, dar desigur va fi și viitorul nostru. Românii de acolo sunt mai mulți decât cei rămași aici, care mereu se tot împuținează. Și amurgul de asemenea e tot simbolic. Cineva, mai optimist, va spune că e un răsărit de soare. Atunci așa să fie. Crucea și cupola micii bisericuțe se află deasupra locului în care se află osemintele celor 7 mitropoliți (episcopi) ai Bucovinei. Și acesta e un simbol. Poate numai prin credință, încredere (aceeași rădăcină) și nădejde ne vom făuri viitorul.”

Unii îl văd ca pe o Mecca a românilor. Alții îl confundă cu Chișinăul. Mulți îl vizitează în căutarea trecutului și se întorc acasă mai români decât au plecat, spun locuitorii săi.

„E bine ca acest oraș să fie vizitat de români pentru că într-o oarecare măsură e tot o Mecca a noastră. Aici ne mai purifică, ici ne mai dăm seama că suntem români. De fapt, mulți din țară vin și aici și pleacă mai români decât au venit” povestește Dragoș Olaru, ghidul nostru prin Cernăuți.

Cu părere de rău, tinerii mai puțin, dar oamenii mai în vârstă, de vârsta mea,  nu pot exista altfel decât prin românism, prin originile noastre” mai spune Dragoș Olaru.

Ascultați în subsolul acestui text REPORTAJUL RFI SPECIAL  (AUDIO) realizat de Andreea OROSZ pe străzile încărcate de istorie ale Cernăuțiului. Reportaj va fi preluat de Radio Cernăuți în data de 23 aprilie la orele 12:00 și 18:00.

BucPress

Material audio
REPORTAJ RFI SPECIAL (AUDIO) realizat de Andreea OROSZ pe străzile încărcate de istorie ale Cernăuțiului

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1511


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți