Radio Cernăuți
Redactor: Marin Gherman
21 septembrie 2017

La Liceul „Taras Șevcenko” din Sighetul Marmației învățământul se desfășoară exclusiv în limba ucraineană (interviu cu directorul liceului)

La Liceul „Taras Șevcenko” din Sighetul Marmației  învățământul se desfășoară exclusiv în limba ucraineană (interviu cu directorul liceului)
21 septembrie 2017

La Liceul „Taras Șevcenko” din Sighetul Marmației învățământul se desfășoară exclusiv în limba ucraineană (interviu cu directorul liceului)

În contextul discuțiilor despre noua Lege a Învățământului din Ucraina, istoricul și editorialistul Marius Diaconescu de la Universitatea din București, a realizat un interviu, pentru Radio Cernăuți, cu profesorul Casian Pițura, directorul Liceului „Taras Șevcenko” din Sighetul Marmației, care a menționat că în acest liceu toate materiile sunt predare în limba ucraineană, iar legislația românească permite minorităților să-și facă studiile în limba maternă.

De menționat că ministrul Educației de la Kiev, Lilia Grinevici, a declarat că a informat ambasadorii UE că nu există nicio școală integral ucraineană în statele care se plâng pe Legea Educației din Ucraina, ceea ce a trezit mari nedumeriri în statele care se învecinează cu Ucraina. În context, Casian Pițura a declarat că „în acest liceu toate materiile sunt studiate în limba ucraineană și aceasta datorită legislației românești care permite minorităților naționale să-și facă studiile în limba maternă”. Detalii – în interviul ce urmează:

Marius Diaconescu: Pentru Radio Cernăuți, post de radio românesc din Bucovina, o să-l rog pe domnul profesor Casian Pițura, directorul Liceului ucrainean din Sighetul Marmației, să ne răspundă la câteva întrebări în contextul agitației legate de legea învățământului din Ucraina. Bună ziua, domnule director! O să vă rog să-mi răspundeți în ucraineană la întrebările mele. În primul rând, vă rog să ne spuneți câți elevi și câți profesori aveți la acest liceu, de când funcționează acest liceu în limba ucraineană și dacă învățământul se desfășoară exclusiv în limba ucraineană.

Casian Pițura: Bună ziua! Liceul ucrainean „Taras Șevcenko” din localitatea Sighetul Marmației, Maramureș, a fost înființat în anul 1997. Împlinește acum 20 de ani de la fondare. În liceu învață 185 de elevi și lucrează 19 profesori. În acest liceu toate materiile sunt studiate în limba ucraineană și aceasta datorită legislației românești care permite minorităților naționale să-și facă studiile în limba maternă.

Marius Diaconescu: Ați avut vreodată probleme cu autoritățile românești vizavi de școlile cu predarea în limba ucraineană? Ați avut deschidere sau piedici?

Casian Pițura: Nu am avut nicicând piedici din partea autorităților. Guvernul Român ne-a ajutat în permanență și acum ne susține. Cred că este un lucru normal și legea spune că minoritățile trebuie ajutate să-și facă studiile în limba maternă.

Marius Diaconescu: V-aș ruga la final să ne spuneți opinia dumneavoastră, punctul dumneavoastră de vedere, ca profesor ucrainean în România, vizavi de Legea Învățământului în Ucraina și problemele generate?

Casian Pițura: Părerea mea este următoare: orice minoritate, în orice stat, trebuie să aibă posibilitate prin lege să-și facă studiile în limba maternă.

Marius Diaconescu: Vă mulțumesc foarte frumos. Acest interviu a fost realizat în data de 20 septembrie 2017 la București.

Interviul cu Casian Pițura poate fi audiat în subsolul acestui text.

BucPress – Radio Cernăuți 

Foto - http://www.liceulucrainean.ro

Material audio


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 4396


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți