Radio Cernăuți
Redactor: Mirela Amarie
18 aprilie 2021

Poeta Maria Cunțan - podcast BucPress „Duminici cu poezie”

Poeta Maria Cunțan - podcast BucPress „Duminici cu poezie”
18 aprilie 2021

Poeta Maria Cunțan - podcast BucPress „Duminici cu poezie”

Vă prezentăm o nouă ediție a celui de al doilea sezon al podcastului BucPress „Duminici cu poezie”, realizat de jurnalista Mirela Amarie.

Ediția de astăzi este dedicată poetei Maria Cunțan, (n. 7 februarie 1862, Sibiu - d. 23 noiembrie 1935, București) a fost o poetă din România, care a folosit uneori pseudonimele Liliac și Rim. Tatăl ei, Dumitru, era preot și compozitor de muzică bisericească. A avut două surori, Elena și Alexandrina.

Debutează în 1891 în revista „Tribuna”. În același an publică proză în revista „Foaia ilustrată”. Organizează acasă seri literare și muzicale la care participă și Ilarie Chendi, care era încă student pe atunci, dar care ulterior o va ajuta să colaboreze la ziarele și revistele vremii.

Între 1895-1900 publică în revistele „Vatra”, „Famila”, „Dochia”, „Revista ilustrată”, „Telegraful român”, „Tribuna”, „Tribuna poporului” etc.

În 1901 începe să colaboreze și la revistele „Convorbiri literare” și „Semănătorul”. În 1905 obține premiul revistei „Luceafărul” pentru poezia „Asfințit”. Este activă în „Societatea scriitorilor români”. Este apreciată de Titu Maiorescu, Radu Gyr, Garabet Ibrăileanu etc. În 1915 se mută la București, unde locuiește la Azilul Domnița Bălașa. Se stinge din viață pe data de 23 noiembrie 1935 la Sanatoriul Filaret.

Podcastul BucPress poate fi ascultat în subsolul acestui text sau în direct la Radio Cernăuți, în fiecare duminică la ora 20:00.

Podcast realizat în cadrul proiectului „Unicul trust de presă al românilor din Ucraina: Agenția BucPress și Radio Cernăuți”, finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 464


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți