Restaurare sau demolare? Ce se întâmplă cu cripta din secolul al XIX-lea a unei familii de români din Cernăuți
În cimitirul vechi din Cernăuți de câteva zile au loc lucrări la cripta din secolul al XIX-lea, semnată „Cripta familiei Zebacinschi” și „Ecaterina Popescu”. Piatra funerară a fost demontată, mormântul vechi a fost săpat, osemintele cel mai probabil că au fost scoase, iar structura internă – consolidată cu beton, potrivit Agenției BucPress din Cernăuți.
Contactată de membrii Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, Angela Nicolaeva, directoarea Cimitirului din Cernăuți, a declarat că nu este vorba de demolare, ci de restaurare. „Cei care dețin documentele de proprietate au luat decizia să restaureze mormântul pentru că era o fisură în partea de sus a monumentului”, a spus aceasta.
Deocamdată nu este clar în ce mod au fost eliberate documente de proprietate pentru o criptă în cimitirul istoric.
Imaginile obținute de BucPress Cernăuți în ultimele zile, sunt o dovadă a faptului că lucrările nu par a fi o restaurare, ci mai degrabă o pregătire pentru înhumare, cu o posibilă revopsire a numelor istorice de pe monumentul criptei.
De la proclamarea independenței Ucrainei, tot mai multe morminte din cimitirul vechi din Cernăuți au dispărut. Sub pretextul restaurării, în locul românilor și reprezentanților altor etnii, erau înmormântate alte persoane, iar inscripțiile istorice, considerente mărturii în piatră ale trecutului capitalei Bucovinei istorice au fost șterse. Unul dintre exemple a fost publicat de comunitatea românească din Cernăuți pe rețelele de socializare. Potrivit Valea Prutului, cripta Familiei Zebacinschi, în care își dorm somnul de veci Ecaterina Popescul și Leonora Licperta (Ciotincan), a fost demolată fără vreun anunț sau consultare prealabilă cu comunitatea românească. Cripta respectivă se învecinează cu mormântul lui Constantin Mandicevschi, autorul versurilor celebrului cântec „Cântă cucu-n Bucovina”.
Pornind de la premisa că explicațiile conducerii cimitirului sunt corecte, sperăm că după finalizarea acestor lucrări, înscripțiile istorice nu vor fi șterse și va fi cunoscut numele sponsorilor care au decis să srpijine restaurarea unui mormânt istoric din Cernăuți.
Cazul criptei Familiei Ungureanu (2018-2023)
Urmăriți-ne pe Telegram