Sărbătoarea sfintei Învieri a Domnului – sărbătoarea noastră de căpătâi

Sărbătoarea sfintei Învieri a Domnului – sărbătoarea noastră de căpătâi. Săptămâna credinței și a religiei creștine, a speranței și a binelui este în fiecare an pe larg marcată la liceul din Cupca. Având încă din anii trecuți acel frumos copăcel pascal, l-am renovat cu noi detalii și anul acesta. De asemenea am pregătit mai multe expoziții cu tematica sărbătorilor de sfintele Paști. Elevii liceului nostru, sub îndrumarea bunilor lor dascăli au pregătit un șir de compoziții pascale: coșulețe, ouă încondeiate, ștergare cusute sau brodate, crenguțe de salcie, felicitări cu tematica sărbătorii apropiate, a păcii etc. La pregătirea acestor frumoase compoziții o contribuție importantă are și învățătoarea de muncă a liceului nostru, Vera Bicer.
Clasele mari au pregătit un șir de gazete de perete cu tematica pascală. Elevii claselor mijlocii și mici au pregătiti multe desene dedicate frumoasei sărbători a Învierii Domnului. Toate aceste atribute ale frumoaselor sărbători pascale, atât de dragi sufletului nostru au fost amenajate în sala de festivităț a liceului, parțial și în muzeul istorico-etnografic al instituției noastre de învățământ, dar și pe culuarul liceului.
Aproape din toate clasele elevii liceului au pregătiti versuri și proză atât cu tematica celei mai mari și importante sărbători creștine, cât și cu tematica păcii, a credinței, a bunei înțelegeri între oameni, a speranței, a copilăriei fericite…
Grupa vocală a liceului condusă de profesoara Lucica Dușceac au pregătit și câteva cântece despre Sfintele Paști, Înviere, credință, speranță.
De asemenea îi îndemnăm pe discipolii noștri să meargă împreună cu părinții, sau singuri, dacă e posibil, la slujbele din preajma sărbătorilor pascale, dar, și la cele din noaptea Învierii, la sfințirea coșurilor pascale. O tradiție frumoasă și mereu așteptată în satele noastre bucovinene.
Reamntim tuturor cititorilor noștri că anume la Cupca, în acest frumos și vechi sat românesc de pe Valea Siretului, s-a păstrat frumosul obicei de a merge la Toacă, în a treia zi de Paști. În frumoase haine naționale, copii și vârstnici, se adună în curtea bisericii locale pentru a se felicita unul pe celălalt și a ciocni ouă roși și frumos încondeiate, vestind și pe această cale, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Asemenea măsuri cu caracter religios educă la discipolii noștri credința în bunul Dumnezeu, păstrarea vechilor și frumoaselor noastre tradiții creștine, și speranța că neapărat va veni o zi când pacea va reveni pe multpătimitul nostru pământ, sentimentul unirii, păcii, a unei copilării fericite, a respectului față de valorile noastre creștine.
Eleonora Schipor, pedagog la liceul din Cupca
Urmăriți-ne pe Telegram