Știri Social
Redactor: Mirela Amarie
14 iunie 2019

14 iunie – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

14 iunie – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Astăzi, 14 iunie, în întreaga  lume se celebrează Ziua Mondială a donatorului de sânge.  Ziua aceasta a fost aleasă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un omagiu, în amintirea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge AB0. Născut acum 148 de ani, pe 14 iunie, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit în prezent proceduri de rutină medicală.

Sângele este o sursă importantă, atât pentru tratamentele planificate cât și pentru intervențiile de urgență. Iar transfuzia sângelui salvează milioane de vieți în fiecare an, în unele cazuri, constituind unica șansă în prelungirea vieții. Sângele este vital pentru tratarea răniților în situații excepționale (dezastre naturale, accidente, etc.) precum și are un rol esențial în salvarea vieții materne și perinale.

Practica mondială demonstrează că doar donatorii, care voluntar donează, fără nici o constrângere sau motivare de ordin material reprezintă categoria cea mai sigură, cu risc minim de a transmite prin sângele său recipientului o maladie gravă.

De ce este benefică donarea de sânge pentru donator? 

Donarea  împrospătează sângele (organismul va produce ulterior celule sangvine noi) și întărește imunitatea. Mai multe studii au arătat și scăderea riscului de boli cardiovasculare (inclusiv atac de cord, AVC, ateroscleroză) și diminuarea riscului de cancer. La o donare, corpul arde aproximativ 650 de calorii, iar nivelul colesterolului, al trigliceridelor precum și vâscozitatea sângelui sunt îmbunătățite. Bărbații și femeile post-menopauză beneficiază și de reglarea nivelului de fier din sânge. În plus, dacă vreodată donatorul va suferi o hemoragie, corpul său va reacționa mult mai bine, fiind deja obișnuit cu pierderea controlată, periodică de sânge de la donare. Beneficiile pentru sănătatea donatorului sunt cu atât mai mari dacă donările sunt regulate. Chiar dacă nu puteți dona, puteți fi totuși de mare ajutor informându-vă și vorbind altora despre importanța acestui act caritabil.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

 

Distribuie:
Vizualizări: 254

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate