Social
Redactor: Vitalie Zâgrea
19 mai 2019

174 de tineri români din Transcarpatia vor participa la Programul ARC-2019

174 de tineri români din Transcarpatia vor participa la Programul ARC-2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează cea de-a unsprezecea ediţie consecutivă a Programului „ARC” – program de tabere pentru etnicii români din afara graniţelor, organizat în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului.

Peste 3000 de tineri români de pretutindeni vor participa anul acesta la Programul „ARC”. Românilor din Transcarpatia le-au fost repartizate 174 de locuri în taberele din România, după cum urmează: 95 de locuri la Tabăra „Sulina”, în două serii, în perioada 2-9 iulie 2019 (48 de locuri) şi 23-30 iulie 2019 (47 de locuri). De asemenea au fost alocate 47 de locuri la Tabăra Oglinzi, judeţul Neamţ şi 32 de locuri la Tabăra Căprioara, judeţul Hunedoara, ambele în perioada 29 iulie – 5 august 2019, se menţionează pe pagina de socializare a Consulatului României de la Solotvino.

Criteriile de selecţie obligatorii pentru participanţii la Programul „ARC” sunt următoarele: sunt români de pretutindeni, în conformitate cu Art. 1, alin. 2 din Legea 299/2007, cu completările şi modificările ulterioare (se recomandă elevi cu vârsta cuprinsă între 8-18 ani şi studenţi sau tineri cu vârsta până în 35 de ani), care au cunoştinţe de bază ale limbii române. Criteriile în realizarea cu prioritate a selecţiei sunt următoarele: participă pentru prima dată la Programul „ARC”, sunt câştigători ai olimpiadelor/concursurilor naţionale şi internaţionale, au rezultate bune la învăţătură, au rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice, au rezultate remarcabile în promovarea identităţii româneşti, sunt membri activi şi simpatizanţi ai mediului asociativ românesc din ţările de reşedinţă şi se implică în activitatea acestora. De asemenea, cei care vor fi selectaţi va trebui să îndeplinească toate cerinţele pentru deplasarea în România, să dispună de paşaport, viză, aviz epidemiologic etc.

Cheltuielile privind cazarea, masa şi transportul din ţara de reşedinţă până la tabără şi retur vor fi asigurate de către organizatori.

La selectarea participanţilor din regiunea Transcarpatia la Programul ARC-2019 vor participa asociaţiile româneşti şi şcolile cu limba română de predare din regiunea Transcarpatia, care au fost deja anunţate şi invitate la instituţia diplomatică de la Solotvino pentru a discuta despre această selectare, care ar trebui să fie corectă şi transparentă, astfel încât să poată participa toţi doritorii care merită şi care nu au mai fost niciodată în Taberele de odihnă din România în cadrul Programului ARC.

Potrivit site-ului oficial al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru locurile alocate participanţilor din comunităţile istorice se va păstra procedura de organizare a grupurilor din anii anteriori, respectiv prin misiunile diplomatice ale României în străinătate și mediul asociativ.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 631

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți