Social
21 septembrie 2021

21 septembrie - Ziua Internaţională a Păcii

21 septembrie - Ziua Internaţională a Păcii
21 septembrie 2021

21 septembrie - Ziua Internaţională a Păcii

Ziua Internațională a Păcii s-a sărbătorit inițial în a doua zi de marți din luna septembrie, însă în anul 2001, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, a stabilit definitiv data de 21 septembrie. Scopul de a avea o Zi Internațională a Păcii a fost acela de a avea o zi dedicată consolidării păcii dintre oameni.

Mesajul principal a fost “dreptul la pace de către toți oamenii”. Din anul 2005, Ziua Internațională a Păcii a căpătat cu totul altă însemnătate și a devenit ziua în care conflictele armate, violența și focurile încetează timp de 24 de ore.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a instituit marcarea acestei zile în 1981 prin Rezoluţia 36/37, document care stipulează celebrarea acestei zile pentru consolidarea ideilor de pace atât în interiorul, cât şi în relaţiile dintre naţiuni. În context, Naţiunile Unite îndeamnă toate statele membre şi popoarele să respecte încetarea ostilităţilor militare pe durata acestei zile şi să aducă un omagiu, deopotrivă, prin educaţie şi conştientizare publică în chestiuni privind pacea.
“Pacea reprezintă esenţa întregii noastre activităţi la Naţiunile Unite. Înţelegem că pacea este mai mult decât o lume fără război. Înseamnă societăţi stabile şi reziliente, în care fiecare poate beneficia de libertăţi fundamentale şi poate prospera mai degrabă decât să se lupte pentru satisfacerea nevoilor de bază", potrivit secretarului general al ONU Antonio Guterres, conform www.un.org.
Pe fondul pandemiei de coronavirus, tema aleasă pentru marcarea acestei zile este “Recuperare mai bună pentru o lume echitabilă şi durabilă”. De Ziua Păcii, oamenii din întreaga lume se angajează în diferite activități pentru a promova pacea. În această zi se organizează ceremonii de pace inter-religioase, coruri care prezintă cântece de pace, plantarea copacilor sau expoziții de artă, convoaie de mașini pentru pace, etc.

Simbolul Păcii este Porumbelul alb pe ramur de măslin.  Indiferent de cultură ori țară, porumbelul a fost și rămâne un simbol al păcii. Acum mii de ani, porumbelul a adus ramura de măslin și a vestit sfârșitul potopului urmat de revenirea la normalitate. Chiar și după multe secole, porumbelul a rămas simbolul păcii sufletești sau sociale.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 200


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți