Social
06 septembrie 2021

Au fost salvate școlile românești din Manjiu și Furatu, regiunea Odesa (reportaj BucPress TV Cernăuți )

Au fost salvate școlile românești din Manjiu și Furatu, regiunea Odesa (reportaj BucPress TV Cernăuți )
06 septembrie 2021

Au fost salvate școlile românești din Manjiu și Furatu, regiunea Odesa (reportaj BucPress TV Cernăuți )

Situația complicată prin care sunt sortite să treacă în ultima vreme școlile cu predare în limba română din Ucraina nu mai reprezintă o noutate pentru opinia publică din țară și de peste hotare. Se fac încercări de a minimiza  prezența altor limbi, cu excepția limbii de stat, în sistemul de învățământ din Ucraina.

Se încearcă pe căi mai legale sau mai puțin să fie schimbat statutul școlilor cu predare în limba română din Ucraina în filiale ale școlilor de bază cu predarea disciplinelor în limba ucraineană. Astfel încercările autorităților din regiunea Odesa de a ucrainiza două școli din Manjiu și Furatu, înglobând aceste instituții cu predarea disciplinelor în limba română/moldovenească în cadrul școlii cu limba ucraineană de predare din Faraonovca, erau cât pe ce să se încununeze de succes.

Însă, părinții și unele cadre didactice susținuți de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” și Asociația cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa, s-au adresat instanțelor judiciare, care după mai multe ședințe, au dat câștig de cauză părinților.

Curtea de contencios administrativ din Odesa a admis cererea părinților și profesorilor din localitățile Manjiu și Furatu, de anulare a Hotărârii din 17.09.2020 a fostului Consiliu raional Sărata privind lichidarea celor două școli românești, respectiv înglobarea acestora în cadrul Școlii cu limba ucraineană de predare din Faraonovca, situată la 20 km. distanță.

Mai multe detalii despre acest caz – în reportajul realizat de BucPress TV Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1008


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți