Social
08 noiembrie 2017

Cernăuțenii și-au amintit de fostul primar al orașului Traian Popovici care a salvat peste 20 mii de evrei de la moarte

Cernăuțenii și-au amintit de fostul primar al orașului Traian Popovici care a salvat peste 20 mii de evrei de la moarte

Miercuri, 8 noiembrie din inițiativa comunității evreiești din Cernăuți, a Fundației ”Hesed Shushana”, la Cernăuți, a avut loc un eveniment menit să revitalizeze memoria fostului primar al orașului Cernăuți dr. Traian Popovici, care a fost o personalitate de prim rang a vieții publice bucovinene,  (primar în perioada 1 august 1941- iunie 1942).

Despre viața și misiunea de Primar a lui Traian Popovici au vorbit românii, evreii și ucrainenii. Președintele Fundației ”Hesed Shushana”, Ilia Hoci, Volodimir Pulineț, consilier al Primarului de Cernăuți, Olexii Kaspruc, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură Românească din regiunea Cernăuți ”Mihai Eminescu”, Serghei Voronțov, scriitor, jurnalist, publicist, Ludviha Țurcanu, directorul Școlii nr. 41 din Cernăuți, au evocat calitățile Primarului de Cernăuți, care în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a reuşit să salveze 20.000 de evrei de la deportarea în Transnistria. Despre Traian Popovici a vorbit în discursul său și doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți, care le-a mulțumit organizatorilor pentru că-și amintește cu drag despre aceste personalități cernăuțene.

Potrivit diplomatului român, în anul 1989, statul Israel i-a decernat lui Traian Popovici titlul, medalia şi diploma de „Drept între popoare”, distincţie acordată ne-evreilor care, cu riscul vieţii, familiei şi avutului încercând să salveze evrei în cel de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, în oraşul Tel Aviv a fost ridicat un monument în memoria lui Traian Popovici. Şi în Bucureşti, o stradă poartă numele fostului primar al oraşului Cernăuţi, iar în 2008 un bust al lui Traian Popovici a fost dezvelit în satul Colacu. În 2009, pe pertele fostei locuinţe din Cernăuţi a lui Traian Popovici a fost amplasată o placă comemorativă scrisă în trei limbi: română, ucraineană şi engleză.

BucPress


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 882


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți