Social
Redactor: Mariana Struț
30 martie 2022

Cernăuțenii sunt invitați să se alăture inițiativelor civice ale voluntarilor

Cernăuțenii sunt invitați să se alăture inițiativelor civice ale voluntarilor
30 martie 2022

Cernăuțenii sunt invitați să se alăture inițiativelor civice ale voluntarilor

În regiunea Cernăuți există mai multe inițiative pentru a ajuta militarii și oamenii din orașele în care au loc ostilități. Cetățenii au mai multe oportunități de voluntariat la Cernăuți și în regiune.

O listă cu inițiative publice pentru susținerea persoanelor strămutate temporar și a militarilor care luptă în estul și centrul Ucrainei a fost publicată de Audiovizualul public UA Bucovina.

Mâncare pentru militari

Conserve pentru militari se fac într-un restaurant din Mamaivți. Prepararea bucăților se face zilnic de la 10:00 la 18:00 în bucătăria localululi, unde se asigură echipament. Doritorii pot aduce carne, condimente, pește și legume  la restaurant. Oamenii de bună credință se pot alătura la gătit. Pentru a face acest lucru, scrieți în Telegram și Instagram.

La Centrul Kolping din Cernăuți sunt pregătite prânzuri gratuite pentru refugiați și membrii apărării teritoriale. Aici e nevoie de produse pentru gătit. Pentru a aduce alimente și pentru mai multe detalii despre ce este necesar, puteți scrie pe pagina de Facebook.

La Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Cernăuți sunt colectate produse alimentare și truse cu mâncare. La acest lăcaș de închinăciune se coc chifle, și se pregătesc bucate și batoane energetice pentru militari.

De asemenea sunt zilnic pregătite bucate și la un restaurant din satul Șilivți, la 40 de minute de Cernăuți. Mâncarea este trimisă cu autobuzul în zonele de luptă. Puteți aduce alimente sau puteți găti mâncare pentru a ajuta. Voluntarii pot fi contactați prin Instagram.

Combustibil și transport

Reședința tineretului are nevoie de combustibil și autobuze pentru a furniza ajutor umanitar. Centrul dispune de șoferi care pot livra marfă, dar au nevoie de transport.

De asemenea, au nevoie de oameni care pot repara mașinile existente și pot ajuta cu piese costisitoare. Pentru a contacta centrul, le puteți scrie pe Instagram.

Medicamente și produse

Reședința Tineretului colectează medicamente, produse alimentare și produse de igienă. Toate acestea pot fi aduse pe strada Holovna 41. Centrul este deschis zilnic de la 10:00 până la 22:00.

La Cernăuți se adună saci de pânză sau rulouri de pânză pentru a face „kikimors” (costume de camuflaj). Materialele de țesut Kikimor pot fi, de asemenea, luate de la voluntari și asamblate acasă sau la locul de muncă cu echipa. Baza pentru kikimors poate fi luată după ora 11:00.

Puteți contacta voluntarii în Telegram. Ei organizează și țesutul plaselor de camuflaj.

Donare de sange

Doritorii pot dona sânge la centrul regional. De ce timp sanguin e nevoie se indică pe canalul Telegram. De asemenea, puteți contacta departamentul de  donare la telefon: +38 (095) 49 80 155.

Poate deveni donator de sânge o persoană sănătoasă în vârstă de peste 18 ani care cântărește cel puțin 50 de kilograme. În același timp, există contraindicații absolute și temporare pentru donațiepentru cei care au fost diagnosticați cu HIV sau hepatită virală.

Contraindicațiile temporare includ consumul de alcool, bolile infecțioase sau alergice, sarcina, alăptarea etc. Lista contraindicațiilor poate fi găsită pe site-ul Ministerului Sănătății.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 209


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți