Social
29 octombrie 2020

Cernăuți: Cine i-a forțat pe pacienți să cumpere din bani proprii butelii de oxigen pentru rude cu Covid-19

Cernăuți: Cine i-a forțat pe pacienți să cumpere din bani proprii butelii de oxigen pentru rude cu Covid-19

Un medic infecționist din Cernăuți a declarat că rudele pacienților bolnavi de noul coronavirus sunt nevoite să cumpăre din banii lor proprii butelii cu oxigen medicinal.

Autoritățile regionale sunt acuzate de faptul că Spitalul clinic regional nu a fost aprovizionat cu cantitărțile necesare de oxigen medical. Ulterior, reprezentanții Administrației regionale de stat Cernăuți s-a adresat poliției, rugându-i să verifice informația și să afle, cine, totuși, i-a impus pe pacienți, să achiziționeze buteliile cu oxigen medical pentru rudele infectate de noul coronavirus, potrivti postului public de televiziune.

Un pacient în vârstă, internat în secția de boli infecțioase de la spitalul regional, își așteaptă rândul la concentratorul de oxigen. Dorind să rămână în anonimat, povestește că aici dispozitivele de asigurare cu oxigen medical deseori se defectează: ”Iată, respirăm fiecare pe rând, mă împart cu vecinul de salon... Duc lipsă de concentratoare de oxigen, cele existente se defectează repede.  Ieri noaptea mi-au adus două aparate, unul funcționa, celălalt era defectat. La mine scăzuse concentrația de oxigen, iar tubul cu oxigen era la vecinul de salon, și el este în viață, vrea să respire...”, spune pacientul care n-a dorit să se prezinte.

Secția de boli infecțioase este plină cu pacienți care au Covid-19, sunt mai mult de 80 de pacienți. Unitatea spitalicească dispune de 13 concentratoare de oxigen, alte 5 se află în reparație. Potrivit medicului infecționist, Olga Kobevko, din lipsa concentratoarelor, rudele pacienților cumpără butelii de oxigen. Într-o postare video pe pagina de Facebook, ea a acuzat autoritățile regionale, care tărăgănează achiziționarea de concentratoare de oxigen pentru spital.

”De ce ne mai întreabă despre problemele existente și soluționarea lor, dacă ele sunt evidente. Rețeaua de asigurare cu oxigen trebuia să fie instalată în toate saloanele unde sunt internați pacienții cu Covid. Au trecut peste 7 luni de la începutul pandemiei, dacă se făcea acest lcuru atunci în prezent am fi avut o altă situație”, a declarat medicul infecționist de la Spitalul regional Cernăuți.

Cernăuțeanul Pavlo Homa a cumpărat o butelie cu oxigen, aceasta fiind condiția impusă de medicul de gardă pentru internarea soției lui Pavlo, diagnosticată pozitiv cu Covid. ”Medicul de gardă mi-a spus că nu este oxigen medical și mi-a zis: ”Nu știu cum să procedez, poate, să mergeți la un alt spiatl? ... I-am răspuns, că totul voi cumpăra, doar să fie ineternată în spital. La soție, saturația cu oxigen a plămânilor a fost de 82... și am cumpărat butelia cu oxigen”, spune Pavlo. Șefa secției de boli infecțioase de la spitalul regional, Valentina Mândrescu, confirmă lipsa de concentratoare, dar la etapa actuală saloanele pacienților cu coronavirus sunt  alimentate centralizat cu oxigen medical.

”În prezent sunt cantități necesare de oxigen medical, dar se întâmplă că, într-adevăr nu sunt concentratoare suficiente, și în acest context nu este vorba de numărul de pacienți, ci de gravitatea stării pacientului, care necesită suplimentar doze de oxigen. Oamenii nu cumpără butelii cu oxigen medical”, a declarat șefa secției de boli infecțioase din cadrul Spitalului clinic regional din Cernăuți.  

Aprovizionarea cu oxigen a respectivei unități spitalicești se efectuează în câteva etape, specifică șeful adjunct al Administrației regionale de stat, Natalia Gusak. ”Stațiile pentru producerea oxigenului medical sunt instalate în apropiere de secția de boli infecțioase, vor avea acces atât cei de la pulmonologie, precum și secția de boli infecțioase”, a spus funcționarul. Potrivit Nataliei Gusak, administrația regională Cernăuți s-a adresat poliției naționale să verifice, cine, totuși, i-a forțat pe pacienți să cumpere din bani proprii butelii de oxigen?

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 529


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți