Social
14 ianuarie 2021

Cernăuți: În situaţii de risc pentru sănătatea pacientului ambulanța trebuie să sosească în 10 minute

Cernăuți: În situaţii de risc pentru sănătatea pacientului ambulanța trebuie să sosească în 10 minute

Au fost stabilite noi reguli de funcționare pentru ambulanțe - apelurile au fost împărțite în patru categorii, în funcție de starea pacientului.

Potrivit ministrului ucrainean al sănătății, Maksim Stepanov, s-au făcut modificări în sistemul apelurilor de urgență pentru ca ambulanțele să ajungă mai repede la pacient. ”În situații critice exista amenințare de viață (sângerări, stop cardio-respirator). Situații de urgență - se agravează starea de sănătate, există tulburări de respirație. Cele non urgente – situații când viața nu se află în pericol și nu necesită asistență medicală de urgență. Atunci dispeceratul recomandă să fie contactat medicul de familie sau să fie trimis o ambulanță, care nu este implicată în situații de urgență. Și situații în care serviciile medicale primare sunt asigurate de medicul de familie (fără a apela la asistența medial urgentă). Deci, în dependență de aceste situații echipajul ambulanței de urgență își programează timpul maxim de sosire la locul intervenţiei”, a specificat ministrul sănătății.

Dispecerii Centrului de Asistență Medicală Urgentă din Cernăuți primesc apeluri din toată regiunea. Sunt introduse unele date despre starea de sănătate a pacientului. Conform noului decret guvernamental, apelurile de urgență sunt împărțite în 4 categorii - critice, de urgență, non-urgente și cele specializate.  

Într-un interviu pentru televiziunea publică, dispecerul medical Galina Vataman, specifică faptul că în primul rând, sunt transmise apelurile critice și echipa de medici trebuie să plece în trei minute sau chiar într-un minut. ”Imdeiat aflu dacă pacientul este în stare conștientă sau nu, în orice situație urmează să liniștim persoana care apelează la noi, astfel încât să se poată concentra și să ne dea o adresă clară, să descrie situația în care se află pacientul".

Anterior apelurile la asistența medicală de urgență, de asemenea, erau împărțite în categorii, dar cu o altă formulare, potrivit directorului adjunct al Centrului de asistență medicală urgentă, Bogdan Golovațki. La eta actuală, centrul va trebui să-și coordoneze activitatea cu medicii de familie. ”Sincer recunoscând, în prezent avem relații foarte tensionate cu medicii de familie. Deoarece în această perioadă,  medicina de familie are o gradație - tratament prin telefon, acces la distanță și recomandă să cheme ambulanța. Dar situațiile critice urmează să fie determinate de pacient, medicii de familie știu, că în situațiile care nu sunt critice, pacientul trebuie să fie vizitat de medicul de familie, carede multe ori îi îndeamnă pe pacienți să cheme ambulanța”, a declarat medicul într-un comentraiu pentru UA: Bucovina. Conform noilor reguli, echipajul ambulanței de urgență trebuie să sosească în situații critice în 10 minute, în caz de urgență - până la 20 de minute.

”Din cauza stării drumurilor din oraș este foarte dificil să ajungi rapid la pacient. Drumurile sunt cu gropi și există riscul, mai întâi de toate, să distrugi mașina, apoi – putem nimeri într-un accident. Avem aparataj medical scump ce se poate defecta din cauza acestor gropi”, potrivit medicului Centrului de asistență medicală urgentă, Andrii Ohrimenko.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 259


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți