Social
Redactor: Svetlana Pantea
04 ianuarie 2022

De la 1 ianuarie şcolile din Ucraina vor trece la un nou meniu alimentar

De la 1 ianuarie şcolile din Ucraina vor trece la un nou meniu alimentar
04 ianuarie 2022

De la 1 ianuarie şcolile din Ucraina vor trece la un nou meniu alimentar

Începând cu 1 ianuarie 2022 toate instituţiile de învăţământ secundar din Ucraina vor trece la un nou meniu alimentar, implementarea căruia a început la 1 septembrie 2021.

Potrivit Ukrinform, o astfel de regulă este prevăzută de rezoluția Cabinetului de Miniștri din 24 martie 2021 № 305 pentru școlile, care în 2021 au încheiat contracte de furnizare de alimente sau servicii de alimentație până la 31 decembrie 2021.

Noul meniu alimentar pentru şcoli prevede reducerea cantităţii de sare şi zahăr, grăsimilor de origine vegetală şi animală, dar şi a sucurilor. De asemenea, sunt excluse salamul, crenvuştii, parizerul, conservele din peşte, produsele de patiserie bogate în sare şi zahăr, dar şi sucurile, care conţin foarte mulţi acizi, ceea ce este contar principiilor alimentare sănătoase. În plus, potrivit noilor norme, va fi redus consumul de pâine şi cartofi. În schimb va creşte consumul de lapte şi produse lactate, carne, peşte, cereale, fructe şi legume.  

În afară de aceasta, în cadrul aceleiaşi reforme a fost lansat un portal privind alimentaţia sănătoasă în şcoli “ZnaЇmo”, care conţine peste 200 de teste despre alimentarea sănătoasă şi echilibrată în rândul elevilor, dar şi peste 100 de prezentări în acest domeniu. Site-ul poate fi accesat şi de persoanele cu deficienţe de auz şi vedere.

Reforma privind alimentarea sănătoasă în şcoli a fost iniţiată de Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.  Meniul actualizat, care include 160 de feluri de mâncare, a fost prezentat în luna mai 2021.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 332


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți