Social
02 iulie 2020

Descentralizarea puterii de stat în regiunea Cernăuți: Proteste și drumuri blocate

Descentralizarea puterii de stat în regiunea Cernăuți: Proteste și drumuri blocate

Oamenii protestează împotriva reformei descentralizării puterii de stat în raionul Hotin, regiunea Cernăuți.

Atăzi, 2 iulie, în localitatea Atachi din raionul Hotin, regiunea Cernăuți, se desfășoară o acțiune de protest împotriva reformei administrativ-teritoriale, ce prevede crearea 129 de raioane în Ucraina, prin comasarea în jurul noilor centre raionale a comunităților teritoriale unite cu aceiași infrastructură și obiective de menire soacilă etc. Participanții la protestul din raionul Hotin au blocat circulația pe șoseaua națională ce traversează satul Atachi, pronunțându-se astfel pentru  acordarea orașului Hotin a statutului de centru adminsitrativ-teritorial în cadrul noului raion Dnistrovsk, potrivit publicației locale ”Știri din Hotin”.

Anterior, grupul de Facebook - ”Anunțuri Hotin” a postat o informație despre ziua și ora desfășurării protestelor, lansând un apel de unire și solidaritate către toți membrii Comunității Teritoriale Unite Hotin.

Reforma administrativ- teritorială, care a fost aprobată de guvern în cadrul unei ședințe din 12 iunie curent, prevedea ca în cadrul noului raion Hotin să fie incluse raioanele: Hotin, Secureni, Chelmenți, orașul Novodnistrovsk și Comunitatea Teritorială Unită Mămăliga, raionul Noua Suliță. Potrivit concepției finale a reformei adminsitrativ-teritoriale, centrul administrativ al unuia dintre celei trei raioane din regiunea Cernăuți – raionul Dnistrovsk  -  va fi localitatea Chelmenți.

Participanții de protestele din satul Atachi, raionul Hotin, au fost înconjurați de poliție. Într-un conflict dintre șoferii de tiruri și protestatari a fost rănit un polițist, informează Departamentul  Poliției Naționale în regiunea Cernăuți.

BucPress reamintește că descentralizarea din Ucraina, ca reformă, se compune din mai multe etape. Mai întâi au avut loc comasări de sate și orașe în baza principiului de unire benevolă (care a durat cu mult mai mult decât se planifica inițial), apoi soarta localităților care au rămas în afara acestui proces s-a decis la ședințele Cabinetul de Miniștri, după consultări cu Administrațiile Regionale de Stat (care reprezintă Guvernul în regiuni), dar și cu parlamentarii din circumscripțiile uninominale.

Crearea comunelor compuse din mai multe localități a fost un proces lung și problematic în Ucraina, inclusiv în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, unde locuiesc compact etnicii români. Descentralizarea determină diverse neînțelegeri și acum, după ce, în mai 2020, Cabinetul de Miniștri a adoptat Planul de perspectivă a regiunii Cernăuți, în care s-au creat comune noi în pofida voinței cetățenilor, sunt rupte cătune și sate de la primării și unite cu comune vecine, unele localități sunt unite cu centrul regional Cernăuți, în timp ce există decizii ale consilierilor locali de a nu admite acest lucru.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 406

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți