Social
Redactor: BucPress
05 mai 2022

Donație din partea Mitropoliei Basarabiei pentru satul românesc Hrușeuți din regiunea Cernăuți

Donație din partea Mitropoliei Basarabiei pentru satul românesc Hrușeuți din regiunea Cernăuți
05 mai 2022

Donație din partea Mitropoliei Basarabiei pentru satul românesc Hrușeuți din regiunea Cernăuți

Miercuri, 4 mai 2022, PS Antonie, Episcopul de Bălţi, însoţit de PC Preot Igor Roşca, protopop de Edineţ şi Donduşeni, a făcut o vizită în satul românesc Hrușeuți, comuna Voloca, din regiunea Cernăuți.

Clericii Mitropoliei Basarabiei au dus, în dar, pentru refugiații ucraineni găzduiți de românii din Hrușeuți, o tonă de produse alimentare. Lotul de produse a inclus: ulei, zahar, făină de grâu, faina de porumb și orez.

PS Antonie și-a exprimat marea bucurie să se întâlnească cu unul dintre colegii Preasfinției Sale de la Facultatea de Teologie din Iași, părintele Dumitru Tocar, care este parohul bisericii din Hrușeuți. 

PC părinte Dumitru Tocar, vădit emoționat și Sfinția Sa de revedere, după aproape 30 de ani, cu fostul său coleg de Facultate, i-a vorbit Episcopului de Bălți despre viața românilor din ținut, tradițiile și specificul activității pastorale în condițiile actuale din Ucraina. 

Părintele Dumitru a mulțumit mult pentru darurile aduse de PS Antonie, menționând că produsele alimentare vor fi repartizate familiilor și centrelor din comuna Voloca, unde sunt cazați cei peste 500 de refugiați veniți din zonele Ucrainei unde, în aceste zile, se dau lupte grele.
PS Antonie a specificat că ajutorul pe care îl oferă Episcopia de Bălți refugiaților ucraineni din R. Moldova, dar și donația de produse alimentare adusă la Hrușeuți, a fost posibilă cu sprijinul material venit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitului Părinte Ahiepiscop și Mitropolit Nifon al Târgoviștei, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei şi Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei.

Satul românesc Hrușeuți (Grushivca), cu o populație de 1.187 locuitori, preponderent români, face parte din comuna Voloca, regiunea Cernăuți. 

Comuna Voloca include patru sate – Voloca, Hrușeuți, Pasat și Valea Cosminului. Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Hrușeuți a fost construită, de actualul paroh, între anii 1993 – 2003. Părintele Dumitru menționează că la ridicarea sfântului locaș, comunitatea din Hrușeuți a beneficiat de un sprijin consistent din partea Guvernului României.

Vizita la Hrușeuți este cea de-a doua vizită a Preasfințitului Antonie în satele românești din regiunea Cernăuți de la începutul războiului în Ucraina.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 265


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți