Social
Redactor: Vitalie Zâgrea
12 martie 2022

Drama unei familii de refugiaţi din Harkov, ajunsă în regiunea Cernăuţi (Video)

Drama unei familii de refugiaţi din Harkov, ajunsă în regiunea Cernăuţi (Video)
12 martie 2022

Drama unei familii de refugiaţi din Harkov, ajunsă în regiunea Cernăuţi (Video)

Dama refugiaţialor din Ucraina care fug de atrocităţile războiului poate fi descrisă cu greu prin cuvinte. Este şi povestea tristă a unei familii disperate din Harkov, oraş care a fost practic distrus de trupele ruse. Ajunşi în regiunea Cernăuţi, părinţii îşi stăpânesc cu greu emoţiile pentru a nu-şi afecta psihologic cele două fiice, cărora le promit în fiecare zi că vor reveni acasă şi vor începe o nouă viaţă.

Soţii Oleg şi Radmira Ivcenco sunt originari din Harkov, oraş care în mare parte a fost ruinat. Au reuşit să fugă din mijlocul bombardamentelor în cea de-a 9-a de război şi au găsit adăpost la o familie din regiunea Cernăuţi. Cei doi soţi spun că data de 24 februarie, când Rusia le-a invadat ţara, a fost ziua în care viaţa lor a luat o întorsătură cum nu şi-au imaginat vreodată.

RADMIRA IVCENCO refugiat: "Pe data de 24 februarie mă porneam la servciu. Ne-am trezit la ora 05:00 dimineaţa pentru că soţul meu e militar şi el m-a trezit, spunând: Război! Nu e normal, să se întâmple asta în secolul XXI, în anul 2022. Am fost atacaţi şi încearcă "să ne salveze", distrugând tot ce le-a ieşit în cale. Au distrus viaţa noastră. De la ce să fim salvaţi? Am fost liberi!"

Femeia povesteşte cu durere în suflet că aşa-numiţii pacificatori ruşi au distrus tot ce au întâlnit în cale. Fără milă, onoare sau demnitate. După 9 zile petrecute în spaimă în subsoluri, familia Ivcenco cu greu îşi revine din acest coşmar.

RADMIRA IVCENCO refugiată: "E foarte trist când "pacificatori ruşi" au venit "să salveze" oraşul meu, Harkov, în care am trăit toată viaţa mea. "Pacificatorii ruşi" mi-au luat casa, am fost izgoniţi. Eu nu pot să fiu calmă la tot ceea ce se întâmplă. Într-o singură zi, am rămas fără patrie şi în acelaşi timp, fără voce."

Radmira spune că deşi propaganda rusească a tot încercat de-a lungul anilor să dezbine populaţia din Ucraina, războiul i-a unit pe ucraineni şi mai mult.

"Eu am făcut cunoştinţă cu o fată pe internet şi ea m-a găzduit în apartamentul ei pe care nu demult l-a cumpărat”.

Rudele familiei Ivcenco aflate în Rusia şi Belarus încă nu cred în ceea ce li se povesteşte, iar soţii nu renunţă să-i convingă că de fapt, nu are loc niciun proces de salvare, ci genocid al populaţiei băştinaşe.

Cele două fiice, Emily şi Amina, traumate psihologic de grozăvia războiului, îşi doresc pace şi vor să se întoarcă înapoi acasă.

EMILY IVCENCO refugiată: "Eu am reuşit să iau cu mine ursuleţul meu şi un portofel cu diferite chestii de care am nevoie."

Oleg Ivcenco povesteşte că după ce şi-a adăpostit familia într-un loc mai sigur, se va întoarce înapoi să lupte pentru a-şi apara patria şi casa lăsată în urmă.

OLEG IVCENCO refugiat: „Tata se va apuca din nou de construcţii acolo. Şi un teren de joacă o să construiesc acolo, totul va fi nou şi va fi de zece ori mai frumos."

Material video
Drama familiei Ivcenko din orașul Harkiv

https://youtu.be/lF6sGqe8Ceo
Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 895


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți