Social
Redactor: Leonid Parpauț
05 septembrie 2017

EUROPA: atât de aproape, atât de departe… Şcolile minorităţilor naţionale din Ucraina, pe cale de dispariţie…

EUROPA: atât de aproape, atât de departe…  Şcolile minorităţilor naţionale din Ucraina, pe cale de dispariţie…

Ministrul învăţământului şi ştiinţei din Ucraina, Lilia Grinevici a numit limba de predare a disciplinelor cel mai controversat articol în proiectul de lege privind reforma învăţământului.

"Cel mai discutat articol a fost limba de predare", a menționat ministrul Lilia Grinevici într-un interviu pentru agenţia Interfax. În același timp, ministrul ucrainean al învăţământului şi ştiinţei din Ucraina a spus că s-a ajuns la o soluţie consensuală,   care să asigure dreptul minorităților naţionale de a studia în limba lor maternă,  conform prevederilor Legii fundamentale a Ucrainei și, în același timp, să le ofere  posibilitatea de a învăţa şi limba ucraineană.

Potrivit oficialului, în timpul examinării și dezbaterii în parlamentul ucrainean a proiectului de lege ce vizează sistemul de învăţământ, vor fi anunţate schimbările cu privire la modul în care urmează să se desfăşoare învăţământul în şcolile minorităţilor naţionale.

"La fiecare nivel al învăţământului mediu general numărul de materii predate în limba ucraineană ar trebui să crească", a spus ministrul învăţământului din Ucraina.

Amendamentele din proiectul de lege sunt actuale, mai întâi de toate, pentru minoritatea maghiară din Ucraina. Proiectul de lege prevede predarea disciplinelor în limba maternă în şcoala primară, ulterior, în clasele V-IX, vor fi introduse câteva obiecte cu predare în limba ucraineană, “iar în clasele X-XI /superioare/ aproape toate obiectele pot fi predate în limba ucraineană”.

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 921


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți