Exemple de urmat: Un oraș din Transcarpatia finanțează tratamentul locuitorilor săi în străinătate
Mucacevo este un exemplu al reformei medicale de succes. Orașul finanțează tratamentul locuitorilor în străinătate
Myroslav Havryshko, traumatolog și director adjunct al departamentului medical al Spitalului Raional Central Mucacevo, spital cer poartă numele Sfântului Martin, a povestit pentru portalul Mukachevo.net despre intervențiile chirurgicale curente din Mucacevo și inovațiile viitoare.
„Numai cu medicamente moderne și de înaltă calitate oamenii pot trăi confortabil și se pot simți protejați. În ultimii ani, în orașul Mucacevo a fost implementată reforma medicinii, unde tehnologiile moderne, serviciile decente și inovațiile sunt în prim plan”, a spus Myroslav Havryshko.
„În primul rând, implementăm tehnologii moderne în operații de înlocuire a articulațiilor (genunchiului și șoldului) folosind materiale de la mărci mondiale (SUA, Anglia, Republica Cehă) și operațiuni de înlocuire a lentilelor ochiului (cristalinei) în caz de cataractă. Avem pe ordinea de zi - utilizarea protocoalelor europene în chimioterapie pentru pacienții cu cancer. De asemenea, utilizarea metodelor chirurgicale minim invazive în chirurgie, urologie, traumatologie, ginecologie (laparoscopie, artroscopie, urologie laparoscopică și ginecologie) și extinderea tratamentului pentru accident vascular cerebral și infarct, cu reabilitare ulterioară în departamentul de reabilitare nou creat”, spune medicul.
Potrivit lui, renovarea secției de urgență cu posibilitatea de a efectua examene magnetice nucleare, tomografie computerizată, manipulări intravasculare și operații a început la Spitalul St. Martin. Sănătatea mamei și copilului (obstetrică și ginecologie) și dezvoltarea serviciului de neonatologie rămân întotdeauna o prioritate absolută.
Este demn de remarcat faptul că orașul implementează cu succes un „Program de protecție socială și medicală suplimentară a locuitorilor orașului Mucacevo” unic, datorită căruia cetățenii primesc tratament pentru cataractă, înlocuire articulară, boli de inimă și chiar transplanturi de organe. Dacă este necesar, orașul finanțează tratamentul în străinătate. În 2019, 15 milioane grivne au fost alocate pentru implementarea programului, în 2020 - 19 milioane grivne.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
![]() |
![]() |
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP. |