Social
16 octombrie 2019

Expediţie ştiinţifică internaţională la bordul unei nave româneşti pentru determinarea parametrilor ecologici ai Mării Negre

Expediţie ştiinţifică internaţională la bordul unei nave româneşti pentru determinarea parametrilor ecologici ai Mării Negre

O echipă de oceanologi din patru ţări riverane, reuniţi în cadrul proiectului european ANEMONE, a efectuat o expediţie la bordul navei româneşti de cercetare Mare Nigrum, pentru colectarea de probe în vederea evaluării vulnerabilităţii ecosistemului Mării Negre la presiunile umane.

Potrivit cercetătorului Laura Boicenco, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină (INCDM) Grigore Antipa, timp de o săptămână, 17 cercetători marini din România, Bulgaria, Turcia şi Ucraina au colaborat la bordul navei româneşti de cercetare Mare Nigrum pentru prelevarea probelor de apă, sedimente şi organisme marine, în vederea evaluării parametrilor ecologici şi biologici din Marea Neagră, în cadrul Proiectului ANEMONE, finanţat din fonduri europene.

Expediţia comună, desfăşurată în perioada 30 septembrie - 7 octombrie 2019, a cuprins trei poligoane de eşantionare şi 21 de staţii, selectate astfel încât să acopere zone pelagice costiere şi de larg şi alte habitate bentice similare din fiecare ţară parteneră în cadrul proiectului european.

"În cursul acestui voiaj ştiinţific au fost colectate 1500 de probe de apă şi sedimente pentru analize fizico-chimice (inclusiv de poluanţi) şi probe biologice pentru măsurarea a 120 de parametri, ceea ce apreciem noi ca relevant pentru evaluarea bazată pe indicatori a stării mediului din vestul Mării Negre dar şi pentru promovarea importanţei monitorizării marine integrate la nivel regional, a unui management ecosistemic responsabil în acest bazin", a declarat pentru AGERPRES, dr. Laura Boicenco, conducătorul expediţiei şi coordonatorul proiectului ANEMONE.

În cadrul actualei expediţii din Marea Neagră, doar din zona română, bulgară şi turcă au fost colectat aproape 65 de probe de sedimente şi au fost realizate măsurători extinse pentru oxigenul dizolvat în apă, temperatura, salinitatea, nutrienţii, poluanţii şi parametrii biologici (colorofilă, fitoplancton, micro şi mezozooplancton şi meduze) din 21 de staţii, notează BucPress.

În lunile următoare, cercetătorii vor studia şi interpreta datele colectate, pe baza rezultatelor urmând să fie realizată cartografierea habitatelor bentice şi evaluarea biodiversităţii şi a integrităţii fundului mării, în conformitate cu cerinţele Directivei-Cadru privind Strategia Marină.

"Probele de apă şi sedimente colectate pentru evaluarea substanţelor periculoase precum metale grele, hidrocarburi petroliere totale (HPT), hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), bifenili policloruraţi (BPC) şi pesticide organoclorate (POC), precum şi probele de moluşte marine, prelevate în cadrul recentei expediţii, vor ajuta la stabilirea nivelului admisibil de contaminanţi pentru consumul uman de fructe de mare şi la evaluarea nivelului general de poluare din biota Mării Negre. Precizez că au fost efectuate observaţii simultane ale deşeurilor marine, micro şi macro, atât de pe fundul mării cât şi din coloana de apă, în conformitate cu Ghidul de monitorizare a deşeurilor marine din mările europene" - a precizat pentru AGERPRES, Laura Boicenco.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 338

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți