Social
11 septembrie 2017

Igor Dodon: “Vin cu un apel către autorităţile de la Kiev să-şi reconsidere noile politici în adresa minorităţilor etnoculturale…”

Igor Dodon: “Vin cu un apel către autorităţile de la Kiev să-şi reconsidere noile politici în adresa minorităţilor etnoculturale…”

Igor Dodon se arată îngrijorat de soarta cetăţenilor români şi moldoveni din Ucraina, după adoptarea noii Legi a Educaţiei de la Kiev, ce interzice predarea studiilor în limba minorităţilor naţionale – informează adevarul.md

Preşedintele afirmă că în acest context există riscul să fie demarat un proces de deznaţionalizare a comunităţilor menţionate.

„Una dintre rigorile de bază ale democraţiei este protecţia drepturilor minorităţilor etnice, toleranţa faţă de cultura şi tradiţiile conaţionalilor, respectul faţă de dorinţa lor de instruire a copiilor în limba maternă”, a subliniat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit şefului statului, Noua Lege a Educaţiei adoptată de Rada de la Kiev va duce la desfiinţarea sistemului de învăţământ în limba maternă pentru minorităţile etnoculturale din Ucraina. 

„Există deja numeroase reacţii din partea românilor şi moldovenilor localizaţi în Ucraina, precum şi din partea altor grupuri etnice, care solicită ajutorul statelor vecine şi al organizaţiilor internaţionale şi cer luarea unei atitudini cît mai grabnice în acest sens. Le înţeleg temerile, sunt alături de ei şi, ca preşedinte al Republicii Moldova, vin cu un apel către autorităţile de la Kiev să-şi reconsidere noile politici în adresa minorităţilor etnoculturale şi le amintesc că în Moldova sunt respectate drepturile comunităţii ucrainene şi există mai multe şcoli cu predare în limba ucraineană. Solicit o abordare la fel de constructivă din partea statului vecin”, a adăugat Dodon.

Igor Dodon îşi exprimă speranţa că autorităţile de la Kiev vor renunţa la legea respectivă: „Mizez pe o decizie înţeleaptă a colegilor ucraineni, în numele bunelor relaţii interetnice din Ucraina, dar şi în numele bunelor relaţii cu statele care au diaspore importante pe teritoriul ucrainean”.

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1059
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți