Social
Redactor: Vitalie Zâgrea
16 noiembrie 2021

Iubitorii de literatură și istorie românească adunați la o sărbătoare de suflet (VIDEO)

Iubitorii de literatură și istorie românească adunați la o sărbătoare de suflet (VIDEO)
16 noiembrie 2021

Iubitorii de literatură și istorie românească adunați la o sărbătoare de suflet (VIDEO)

Românii din Cernăuţi au avut parte de o zi marcată de emoţiile reîntâlnirii cu Istoria Bucovinei, scrisă cu slove dar şi imagini impresionante. La Palatul Naţional al Românilor din Cernăuţi au fost lansate două cărţi: „Cernăuţi, obiecte pierdute” de Mircea Diaconu şi „Ştefan cel Mare din poveştile Tatei” de Maria Toacă-Andrieș. Autorii au redat file de istorie, dar şi informaţii inedite despre personalităţile marcante ale Bucovinei.

În cartea "Cernăuţi. Obiecte pierdute", prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava Mircea Diaconu a reunit cele mai importante evenimente ale oraşului Cernăuți, inspirate dintr-o revistă emblematică a timpului.„Această carte conţine text şi imagini despre Cernăuţii eterni, Cernăuţii din 1923-1926, primii ani după unirea cu România. Textele sunt preluate din „Glasul Bucovinei”, care vorbesc despre viaţa de zi şi de noapte a Cernăuţilor", afirmă Mircea Diaconu.

Gabriel Cărăbuș, directorul Bbliotecii „I.G. Sbiera” din Suceava a sosit la Cernăuți pentru a participa la aceste lansări de carte, dar și pentru a le înmâna învingătorilor Concursului de recitare de poezie organizat pentru elevii din regiuna Cernăuți, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la Serbarea de la Putna, diplome de participare, cadouri și premii.

 Arhivistul Dragoş Olaru, fiind present la lansările de carte de la Cernăuţi a ținut să menționeze: „Cartea „Cernăuți. Obiecte pierdute”  ne redă o viaţă care a fost cândva, a unor oameni demult dispăruţi. Însă ea este palpabilă, vie. Oricare cititor al acestei minunate cărţi o să găsească în ea partea lui din viaţa sa personală şi mai ales din viaţa buneilor şi străbunienilor noştri".

Publicista Maria Toacă-Andrieș, autoarea cărţii "Ştefan cel Mare din poveştile tatei" şi-a dedicat lucrarea evenimentelor petrecute, anul acesta, la Mănăstirea Putna. Iar alegerea datei de lansare nu a fost deloc întâmplătoare, consideră Maria Toacă: „E deosebită această zi, dacă ne gândim că la 12 noiembrie 1997, Preşedintele de atunci al României a semnat Decretul privind deschiderea Consulatului General al României la Cernăuţi".

Referindu-se la cartea Mariei Toacă "Ştefan cel Mare din poveştile tatei" Alexandrina Cernov, directorul Editurii "Alexandru cel Bun" din Cernăuţi a menționat că în cartea respectivă sunt adunate impresiile şi evenimentele care s-au petrecut anul acesta la Putna, la hramul Mănăstriii Putna din 2 iulie, şi la Serbarea de la Putna, 150 de ani".În cadrul evenimentului cultural, Consulatul General al României la Cernăuţi a oferit o donaţie impresionantă Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”. Irina Loredana Stănculescu, consulul general al României la Cernăuţi fiind prezentă la eveniment împreună cu colegii săi de la Consulat a declarat pentru Agența BucPress: „Mă bucur, ca în această zi, din partea Camerei Notarilor Publici din Bucureşti, să aducem un cadou atât de important Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina. Această tehnică IT, este foarte necesară pentru desfăşurarea în continuare a activităţilor culturale a comunității românești”. La rândul său, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” a mulțumit Consulatului General al României la Cernăuți și membrilor Camerei Notarilor Publici din București pentru ajutorul acordat românilor din nordul Bucovinei.

Sărbătoarea de la Cernăuţi s-a încheiat cu un spectacol de romanţe, interpretate de Carolina Jitaru și Maria Dovghei.

 Agenţia BucPress - www.bucpress.eu 

Material video
BucPress TV - La Palatul Naţional al Românilor din Cernăuţi au fost lansate două cărţi: „Cernăuţi, obiecte pierdute” de Mircea Diaconu şi „Ştefan cel Mare din poveştile Tatei” de Maria Toacă-Andrieș. Autorii au redat file de istorie, dar şi informaţii inedite despre personalităţile marcante ale Bucovinei.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 484


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți