Social
15 octombrie 2020

La Cernăuți a fost inaugurat un centru social pentru tinerii cu dizabilităţi

La Cernăuți a fost inaugurat un centru social pentru tinerii cu dizabilităţi

Instituția socială multifuncțională din urbea nord-bucovineană a fost creată la inițiativa părinților, care au copii cu dizabilități, fiind ajutați de voluntarii și filantropii cernăuțeni.

În oraș nu a exiatat nici o instituție de reabilitare socială a tinerilor cu dizabilități în vârstă de peste 18 ani și împreună cu câțiva părinți din Cernăuți, care educă copii cu nevoi speciale, am hotărât să deschidem aceste centru social, unde tinerii se adaptează la un stil de viață independent, a menționat directoarea centrului Maria Cegorean, informează postul public de televiziune.

Potritit uneia dintre inițiatorii creării centrului de adaptare socială a tinerilor cu dizabilități, Ina Kozak, fetița căreia suferă de autism – ”copilul meu a frecventat o grădiniță specializată, apoi a absolvit școala medie, dar după vârsta de 18 ani tinerii cu nevoi speciale stau închiși în case împreună cu părinții, iar cel mai oribil în acesată situație este singurătataea...”

Respectivul Centrul social multifuncțional de zi pentru tinerii cu dizabilități nu dispune de fonduri bănești pentru a plăti salariu unor angajați, astfel încât părinții au elaborat un program de activități pentru acești copii. Li se oferă masaj terapeutic, alte activtăți pentru ei fiind organizatae de volunatri și studenții de la medicină, tinerii cu dizabilități fiind obișnuiți să fie de sinestătători menționează Ina Kozak. ”Uneori, când mama pleacă undeva, la acești copii apare isteria: unde-i mama? Trebuie să-i obișnuim să se acomodeze și cu alte persoane străine, nu întotdeuna mama va fi alături de ei. Acest centrul social este conceput nu numai pentru reabilitarea socială a copilului, ci și a părinților. Trebuie să oferim și mamelor posibilitatea de a se odihni în parc, pe o bancă, să  admire galbenul toamnei. Aceste mame sunt supraobosite...”, afirmă directoarea Centrului multifuncțional pentru tinerii cu dizabilități din Cernăuți, Maria Cegorean.

 Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 250
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți