Social
01 aprilie 2017

La Fântâna Albă plâng și azi românii (VIDEO)

La Fântâna Albă plâng și azi românii (VIDEO)

Ziua de 1 aprilie va rămâne pentru totdeauna în istroia neamului românesc ca o zi de tristă amintire, întrucât cu 76 de ani în urmă, la Fântâna Albă, pe  valea Plângerii au fost scerați de gloanțele grănicerilor sovietici mii de români însetați de dor de țară și de neam. Anume dorința de a trăi liberi în țara lor i-a determinat  pe românii de pe Valea Siretului, să-și lase casele, rudele apropiate și să pornească la drum. Prea scurtă le-a fost bucuria și speranța că vor vedea răsăritul libertății în patria lor istorică, întrucât gloanțele grănicerilor sovietici le-a spulberat și ultima clipă a fericirii, secerând fără milă sute și mii de suflete nevinovate:  copii, tineri și bătrâni ai satelor noastre. De atunci, din îndepărtatul an 1941, ziua de 1 aprilie este una tristă pentru suflarea românească.


În poiana Varnița cu doar câțiva ani în urmă a fost ridicat un Memorial în amintirea eroilor neamului omorâți la Fântâna Albă. An de an, se adună românii pe valea Plângerii pentru a le aduce un pios omagiu acestor bravi eroi ai neamului. Și-n acest an, sute de români  s-au adunat la Fântâna Albă. Un sobor de preoți în frunte cu Starețul Mănăstirii Putna, ÎPS Melchisedec Velnic, protopopul de Hliboca, Ioan Corda, protopopul de Storojineț Vasile Covalciuc ș.a. au oficiat un serviciu divin în memoria eroilor masacrați pe valea  Plângerii.


Oficialitățile locale, raionale și regionale, (dl Ion Muntean, președintele Consiliului regional Cernăuți, dl. Oleksandr  Șcuridin, reprezentant al ARS Cernăuți,  Petro Panciuc, președintele Consiliului raional de Stat Hliboca, Vitalie Kolomieț, șef-adjunct al ARS Hliboca),  prezente la mitingul de doliu, în luările lor de cuvânt au adus un pios omagiu martirilor neamului, menționând faptul că despre acest tragic eveniment trebuie să știe fiecare, astfel încât asemenea momente să nu se mai repete niciodată.

 

Și parlamentarul ucrainean Grigore Timiș a menționat în discursul său că generația tânără trebuie să cunoscă acest adevăr despre tragicul eveniment care a avut loc la 1 aprilie 1941 la Fântâna Albă. În ultimul timp parlamentarul român Eugen Tomac este prezent aproape în fiecare an la 1 aprilie la Fântâna Albă, menționând că este o obligație a sa să fie prezent de fiecare dată la locul Masacrului neamului românesc din nordul Bucovinei.  Eugen Tomac a declarat că va face tot posibilul ca la anul viitor la 1 aprilie la Fântâna Albă să participe la evenimentele de comemorare a românilor masacrați și președintele României Klaus Iohanis, îndemnându-l pe omologul său Grigore Timiș, să facă același lucru, să-i propună președintelui Ucrainei Petro Poroșenko să participe în anul 2018 la evenimentele de la Fântâna Albă. Ar fi un gest deosebit din partea ambilor președinți.

Excelența sa, doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuți a fost prezentă la Fântâna Albă împreună cu o mare parte din membrii instituției diplomatice române acreditate la Cernăuți: domnul ministru consilier Ionel Ivan, soția dumnealui, doamna Mioara Ivan, domnul consul Aurelian Rugină ș.a. doamna Eleonora Moldovan s-a referit în discursul său la evenimentele tragice care au avut loc la Fântâna Albă și la datoria fiecăruia care o avem pentru a păstra vie amintirea despre eroii neamului.

 

 

 

Au luat cuvântul în fața românilor prezenți lângă Memorialul de la Fântâna Albă și alți oaspeți dragi sosiți de la Cernăuți și din diferite județe ale României. Cu un program artistic de o frumusețe rară au participat elevii de la Vicovu de Sus, județul Suceava, copiii de la Pătrăuții de Jos, precum și participanții la concursul literar ”Din istoria neamului”, dedicat masacrului de la Fântâna Albă, concurs organizat de Institutul Cultural Român. Învingătorii acestui minunat concurs, și-au prezentat creațiile lor în fața publicului prezent la Fântâna Albă, apoi au fost felicitați și premiați de domnișoara Ovidiana Bulumac, expert în cadrul ICR, București. 

Cu întârziere a ajuns la Fântâna Albă și membrii delegaâției de la Chișinău, în frunte cu deputatul român Constantin Codreanu, acesta fiind reținut în vama Mămăliga aproape cinci ore de către autoritățile ucrainene, explicându-i faptul că are interdicție din anul 2014 de a intra în Ucraina. Până la urmă parlamentarului i s-a permis să intre în regiunea Cernăuți, dar din păcate n-a mai reușit să transmită acel mesaj de comemorare a jertfelor masacrului de la Fântâna Albă.


A fost un 1 aprilie plin de amintiri triste despre eroii neamului, care nu vor fi uitați niciodată.

Vitalie Zâgrea pentru BucPress

BucPress TV vă prezintă secvențe video de la Manifestarea de omagiere a eroilor neamului de la Fântâna Albă. 1 aprilei 2017 

Material video
BucPress TV vă prezintă secvențe video de la Manifestarea de omagiere a eroilor neamului de la Fântâna Albă. 1 aprilei 2017

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1281


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți