Social
Redactor: Marin Gherman
12 februarie 2018

La Lunca Herței a avut loc o manifestare de doliu în memoria martirilor neamului românesc

La Lunca Herței a avut loc o manifestare de doliu în memoria martirilor neamului românesc

Ieri, 11 februarie 2018, în satul Lunca din Ținutul Herța, a avut loc o manifestare de doliu în memoria martirilor neamului, secerați de gloanțele grănicerilor sovietici în timpul masacrului sângeros din iarna anului 1941 – notează Agenția BucPress.

Manifestarea de comemorare a avut loc la inițiativa primăriei comunei Mahala, care a organizat în cimitirul satului,  în data de 4 februarie curent, și o pomenire a eroilor neamului. Românii din regiunea Cernăuți au aprins o lumânare la Sfânta Cruce ridicată în memoria eroilor căzuți.

La slujba de pomenire au participat circa 200 de etnici români, dar și ucraineni, potrivit unei postări pe Facebook a ministrului consilier de la Consulatul General al României la Cernăuți Ionel Ivan. Reprezentanții corpului diplomatic al României la Cernăuți, alături de oficialitățile locale au comemorat victimele Masacrului de la Lunca, din noaptea de 6/7 februarie 1941, când peste 400 de români (după unele statistici peste 600) și-au pierdut viața la Lunca, secerați de gloanțele grănicerilor sovieticii,  în timp ce încercau sa treacă frontiera în România. Participanții la manifestarea comemorativă au adus mulțumiri primarului comunei Mahala Elena Nandriș pentru organizarea acestui eveniment, care continuă să ducă drapelul memoriei martirilor neamului românesc.


BucPress precizează că în seara zilei de 6 februarie, câteva sute de oameni din împrejurimile Herței s-au adunat într-o vâlcea împădurită din apropierea graniței. Viscolea puternic, iar ninsoarea puternică limita vizibilitatea la doar câțiva metri. Bucovinenii au început să se furișeze spre sud. Mersul lor era întrerupt de patrulele sovietice care supravegheau granița. Drumul fugarilor trecea peste Prutul înghețat. După miezul nopții, unul dintre fugari s-a împiedicat de o sârmă. Oamenii au crezut că au ajuns în România și au început să strige Ura. Însă ei se înșelaseră. Sovieticii, alertați de strigătele de bucurie, au deschis focul asupra fugarilor. Aproximativ 600 de oameni au fost secerați de mitraliere.

57 de români au reușit să se refugieze în Regatul României și au relatat tragedia. Alți 44 de fugari au fost prinși de trupele sovietice. 12 dintre ei au fost condamnați la moarte. Ceilalți au fost condamnați la diferite pedepse cu închisoarea și trimiși în Siberia. Tragedia a rămas cunoscută în istorie sub numele Masacrul de la Lunca. Însă acesta nu a fost decât un episod din drama românilor bucovineni. Mii dintre ei au fost uciși, câteva luni mai târziu, în masacrul de la Fântâna Albă, iar 150.000 de români basarabeni și bucovineni au fost deportați în Siberia până în anul 1941, când România a declarat război URSS pentru a-și recupera teritoriile cotropite de ruși.

BucPress

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1657


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți