Social
Redactor: Vitalie Zâgrea
25 octombrie 2021

Mama lui Ion Vatamanu din satul Costiceni, reg. Cernăuți trăiește singură la cei 101 ani (VIDEO)

Mama lui Ion Vatamanu din satul Costiceni, reg. Cernăuți trăiește singură la cei 101 ani (VIDEO)
25 octombrie 2021

Mama lui Ion Vatamanu din satul Costiceni, reg. Cernăuți trăiește singură la cei 101 ani (VIDEO)

Vara aceasta mătușa Mărioara Vatamanu din satul Costiceni, regiunea Cernăuți, mama regretatului poet Ion Vatamanu, a împlinit venerabila vârstă de 101 ani. A rămas de una singură să-și trăiască viața la bătrânețe. Poetul Ion Vatamanu, singurul ei fiu, a murit acum 28 de ani. De atunci, lacrimile se preling continuu pe obrajii mătușii Mărioara.

Cele trei nepoate sunt la Chișinău, iar în sat nu mai are pe nimeni bătrâna dintre cei care ar putea să o ajute și să-i aline bătrânețea. S-a obișnuit cu singurătatea, dar oricum îi este dor să vorbească cu oamenii satului, care tot mai rar îi trec pragul casei, ar vrea să-și strângă mai des în brațe nepoții și strănepoții, dar și aceștia sunt prea departe…

Își gătește singură mâncarea, se spală fără a fi ajutată de cineva și  curățenia în casă tot mătușa Mărioara face de una singură, așa cum poate la cei 101 ani.  

Până nu demeult venea o doamnă din sat, care era lucrătoare socială, plătită de primăriă și-i mai dădea o mână de ajutor mătușii Mărioara. Dar de trei luni nu i-a mai trecut nimeni pragul casei. Primăria comunei Vancicăuți a concediat lucrătorii sociali pe motiv că nu au cu ce-i plăti, lăsând bătrânii satului singuri în fața problemelor și greutăților.

Ar trebui să fie o onoare pentru satul Costiceni, regiunea Cernăuți că are printre locuitorii lui o bătrână cu o vârstă atât de înaintată. Doar puține dintre localiățile din Bucovina au asemena cetățeni de onoare cu o vârstă de peste un secol de viață. Deși mătușa Mărioara Vatamanu e o româncă și o țărancă simplă, ea mai este și mama cunoscutului poet și savant român Ion VATAMANU!

Vă propunem să urmăriți un fragment din interviul acordat de mătușa Mărioara Vatamanu din satul Costiceni, regiunea Cernăuți, interviu acordat la data de 22 octombrie 2021 reporterilor de la BucPress TV și TVR Moldova. Interviul integral îl veți putea urmări în cadrul emisiunii Accente cernăuțene de la BucPresss TV din data de 29 octombrie 2021.

Agenția BucPress  - www.bucpress.eu

Material video
Mama lui Ion Vatamanu din satul Costiceni, reg. Cernăuți trăiește singură la cei 101 ani (VIDEO)

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1125


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți