Social
Redactor: Mirela Amarie
07 august 2020

Neurochirurgii pediatri din Cernăuți au efectuat două operații unice

Neurochirurgii pediatri din Cernăuți au efectuat două operații unice

Neurochirurgii de la  Spitalul Clinic pentru Copii din Cernăuți cu participarea specialiștilor de la Institutul de Neurochirurgie „Ramadanov” al Academiei Naționale de Științe Medicale din Ucraina au efectuat două operații unice.

Unicitatea lor se datorează unei patologii rare, în urma căreia este nevoie de o astfel de intervenție chirurgicală, potrivit Departamentului Sănătate al Administrației Regionale de Stat Cernăuți.

Ambele intervenții chirurgicale au fost efectuate la doi copii cu hidrocefalie, o afecțiune patologică în care volumul lichidului cefalorahidian crește în ventriculele creierului.

Cel mai comun tratament pentru hidrocefalie este montarea chirurgicală a unui dispozitiv prin care se realizează o  derivație a lichidului cerebrospinal în altă cavitate a organismului. Acest dispozitiv se numește shunt. Cu toate acestea, din cauza capacității scăzute de absorbție a peritoneului la un băiat bolnav de patru ani, sistemul nu a funcționat corect, lichidul în creier a continuat să se acumuleze rapid, iar copilul a avut o creștere accentuată a presiunii intracraniene. Potrivit neurochirurgului Aurel Roșka, din acest motiv, cu participarea unui specialist al Institutului de Neurochirurgie „Romodanov”, s-a decis efectuarea unei alte operații.

„De asemenea, se poate îndepărta lichidul cefalorahidian, instalând sistemul de shunt nu în cavitatea abdominală, ci în vasele principale din atriul drept”, a explicat expertul.

Prin urmare, împreună cu neurochirurgul Andriy Svist, s-a efectuat pentru prima dată în regiunea Cernăuți o operație microscopică, care a avut succes.

Dacă prima operație a  durat o oră, a doua  - peste trei ore. Neurochirurgii A. Svist și A. Roșka au operat-o pe o fetiță de un an care, la fel, suferea de hidrocefalie. Pentru a elimina lichidul din creierul copilului, spitalul pentru copii al orașului a instalat anterior un drenaj extern în ventriculele creierului. „Sistemul de shunt a funcționat corect, însă cel de-al patrulea ventricul al copilului a fost izolat. Aici s-a format un chist, care a împiedicat excreția lichidului cefalorahidian, astfel presând structurile stem ale creierului și copilul putea muri. Pentru a o salva, s-a efectuat eliminarea chistului”, a afirmat A. Roșca.

Și această operație a avut succes, atestând nivelul înalt profesional al neurochirurgilor pediatri din regiunea Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 297

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți