Social
Redactor: Marin Gherman
28 noiembrie 2017

Noua Lege a Educației din Ucraina, discutată la o conferință a Academiei Române

Noua Lege a Educației din Ucraina, discutată la o conferință a Academiei Române

În  ziua de 27 noiembrie 2017, în sala de şedinţe a Filialei din Iaşi a Academiei Române a avut loc o conferinţă ştiinţifică, moderată de domnul Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române. În cadrul acestei conferințe a fost discutată și noua Lege a Educației din Ucraina – informează Agenția BucPress.

Bogdan C. Simionescu a vorbit în deschiderea conferinței despre programul Centenar al Academiei, despre importanţa de a comemora la cel mai înalt nivel momentele astrale ale  istoriei neamului românesc.

În cadrul conferinţei au fost susţinute trei comunicări : „Unitatea românească în lectură socială”, prezentată de academicianul Alexandru Zub, în care apreciatul istoric a vorbit despre rolul marilor bărbaţi ai neamului în înfăptuirea Unirii.

Cea de a doua comunicare a fost prezentată de academicianul Gheorghe Păun. Ea a avut ca temă consideraţiile lui  Gheorghe Păun „Despre Românism, despre România de la Argeş”.

Cea de a treia comunicare, – „Limba română coloana vertebrală a fiinţei noastre naţionale”, susţinută de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, a avut ca obiectiv noua Lege a Educaţiei din Ucraina, prin care „se încalcă flagrant Constituţia Ucrainei, sunt reduse drepturile minorităţii româneşti la studii în limba maternă, se încalcă Tratatul bilateral româno-ucrainean de colaborare şi bună vecinătate, precum şi principalele acte legislative internaţionale în domeniul drepturilor omului”.

În finalul conferinţei, Vasile Tărâţeanu s-a adresat participanţilor să susţină demersurile comunităţii româneşti din nordul Bucovinei, nordul şi sudul Basarabiei, din ţintul Herţa şi Maramureşul istoric, unde încă mai există, un număr redus la minim de şcoli cu predare obiectelor în limba română.

BucPress

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 756


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți