Social
Redactor: Mariana Struț
28 martie 2022

O familie din Hotin, regiunea Cernăuți a acordat casa lor pentru 200 de refugiați

O familie din Hotin, regiunea Cernăuți a acordat casa lor pentru 200 de refugiați
28 martie 2022

O familie din Hotin, regiunea Cernăuți a acordat casa lor pentru 200 de refugiați

O familie din Hotin a primit aproximativ 200 de persoane strămutate interior în casa proprie. Înainte de război, din cauza unor reparații neterminate, acolo nu locuia nimeni. Pentru a adăposti oamenii din alte regiuni, au făcut rapid reparații și au găsit paturi. Unii refugiați stau câteva săptămâni, alții câteva zile. Un cuplu și-a sărbătorit nunta acolo.

Casa în care sunt primiți refugiații se află în Hotin. Casa are două etaje. În hol și în camere au fost întinse saltele, coridorul a devenit sufragerie, pentru că bucătăria avea și locuri de dormit. Când primii refugiați au fost primiți aici, pereții casei tocmai fuseseră vopsiți și nu erau prize, potrivit UA Bucovina.

"Nu am plănuit să adăpostim refugiați. Aici nu era reparație. Noaptea un prieten din Harkiv m-a sunat și m-a întrebat dacă pot veni la noi cu încă  12 prieteni. Sunt recunoscătoare părinților mei că au lăsat oamenii să intre la noi în casă” – spune proprietara casei Anastasia Smetanina.

Reparația a fost finalizată în același timp cu sosirea refugiaților. Oamenii strămutați au ajutat la demolarea materialelor de construcție și la instalarea ușilor.

Cel mai mare număr, care s-a stabilit în același timp - mai mult de 40 de persoane. În casă a fost amenajat un colț pentru copii. Locuitorii comunei au adus jucării, au fost așezate covoare pe jos, iar copiilor li s-au oferit desene animate.

Acum locuiesc în casă oameni din Harkiv și Kiev. O refugiată, Caterina a venit din Cernihiv. Ea spune că a plecat pentru că era insuportabil - orașul era „acoperit” de rachete. În urmă cu câteva zile, femeia s-a căsătorit și și-a sărbătorit nunta în casa din Hotin.

"Am plănuit doar căsătoria civilă. Apoi soțul meu a cumpărat verighete. Nastia, care a fost martora mea, a decis să aranjeze o nuntă. Am purtat o rochie albă, tocuri, o masă de sărbătoare. Am avut chiar și un fotograf. Păcat că fără rude - nu au putut ajunge aici ", - spune Caterina.

Unii stau doar să facă un duș și să-și petreacă noaptea. Într-o cameră separată, lucrurile sunt adunate pentru refugiați, sunt aduse de locuitorii comunei. Oamenii din alte regiuni sunt hrăniți gratuit. Utilitățile sunt plătite de părinții Anastasiei și, parțial, de filantropi.

Anastasia spune că vor accepta oameni și în viitor. Fata se afla la Kiev când a început invazia rusă pe scară largă.

"Am simțit oroarea războiului. Am condus aproximativ 500 de kilometri până la Hotin în 34 de ore", spune Anastasia.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 407


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți