Social
Redactor: Mirela Amarie
07 august 2020

O treime a căpușelor din regiunea Cernăuți sunt infectate: În care raioane a fost înregistrată boala Lyme?

O treime a căpușelor din regiunea Cernăuți sunt infectate: În care raioane a fost înregistrată boala Lyme?

O dată cu sezonul cald crește și numărul mușcăturilor de căpușe, potrivit Centrului regional al cercetărilor de laborator Cernăuți, o treime dintre căpușele extrase din cernăuțeni au fost infectate cu Borrelia, agentul cauzal al bolii Lyme.

Timp de șase luni, experții au studiat peste 260 de căpușe, dintre care 90 au fost infectate. Prin urmare, la câțiva locuitori ai regiunii s-a confirmat boala Lyme, mai exact în raioanele Vijnița, Hliboca, Chelmenți, Kițmani și Putila. Nouă pacienți fiind copii.

Potrivit șefului departamentului de supraveghere epidemiologică al Centrului cercetărilor de laborator  Cernăuți, boala Lyme este periculoasă în principal din cauza deteriorării organelor și sistemelor importante.

Cum te protejezi de căpușe?

Prevenția este cea mai bună măsură de protecție împotriva căpușelor atât pentru tine, cât și pentru cei dragi, prin urmare:

  • Evită zonele cu ierburi înalte și multe frunze;
  • Atunci când faci drumeții, mergi pe centrul potecilor;
  • Protejează-ți animalele de companie. Câinii sunt foarte susceptibili la mușcături și la unele boli transmise de căpușe. Ei pot aduce, de asemenea, căpușe în casă și trebuie protejați folosind diferite produse: zgarde speciale, spray-uri, șampoane sau anumite medicamente;
  • Odată ce ai intrat în casă, mergi direct la duș, pentru a îndepărta orice risc de mușcătură de căpușe;
  • Pune hainele pe care le-ai purtat afară  la uscat, timp de 10 minute. Temperatura ridicată va ucide eventualele căpușe de pe hainele uscate. Dacă hainele sunt umede, poate fi nevoie să le ții mai mult timp la uscat.

Cum să îndepărtezi căpușa?

Îndepartarea de pe piele cât mai precoce a căpușii poate preveni infectarea.

De cele mai multe ori, atunci când găsești o căpușă pe corp, vei observa că este bine atașată. Prin urmare, pentru a o îndepărta, vei avea nevoie de o pensetă. Nu este recomandat să folosești căldura, sau flacăra de la o brichetă, pentru a o scoate. De asemenea, nu este indicat să aplici pe căpușă substanțe cum sunt vaselina, spirtul sau alte dezinfectante. În  schimb, prinde bine căpușa și folosește o viteză lentă și constantă pentru a o extrage. Ulterior, poți dezinfecta zona cu spirt.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 270

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți