Social
19 aprilie 2022

ONU estimează numărul refugiaţilor din Ucraina la peste 4,9 milioane

ONU estimează numărul refugiaţilor din Ucraina la peste 4,9 milioane
19 aprilie 2022

ONU estimează numărul refugiaţilor din Ucraina la peste 4,9 milioane

Peste 4,9 milioane de ucraineni s-au refugiat în afara ţării, în cele 54 de zile de la începutul invaziei ruse, arată un bilanţ publicat luni de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Numărul exact de refugiaţi ucraineni confirmat de agenţia Naţiunilor Unite este de 4.934.415, cu 65.396 mai mulţi decât duminică.

Conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (IOM), din Ucraina s-au refugiat şi circa 215.000 de cetăţeni străini, care întâmpină de multe ori dificultăţi când încearcă să se întoarcă în ţările lor de origine. De cele mai multe ori, astfel de străini, care nu au nici cetăţenia ucraineană, nici a ţării unde au ajuns, sunt studenţi sau lucrători.

Circa 90% din cei care au plecat din Ucraina din 24 februarie, când Rusia a declanşat războiul, sunt femei sau copii. Autorităţile ucrainene nu permit plecarea din ţară a bărbaţilor cu vârste între 18 şi 60 de ani, care pot fi înrolaţi.

Potrivit IOM, în Ucraina există şi 7,1 milioane de strămutaţi. Numărul total al celor alungaţi de război de la casele lor se ridică deci la peste 12 milioane. Mai mult de două treimi din copiii ucraineni se află în această situaţie, în Ucraina sau în străinătate.

UNHCR avertizează că femeile şi copiii care au fugit din calea războiului sunt în pericol de a cădea victime exploatării sexuale, violurilor şi traficului de persoane.

„Suntem pe teren, la punctele de trecere a frontierei şi mai departe, luând măsuri preventive”, afirmă agenţia.

Polonia a primit cei mai mulţi refugiaţi ucraineni - aproape 2,8 milioane sau 60% din total, conform datelor UNHCR la zi; înainte de război, în Polonia erau angajaţi 1,5 milioane de imigranţi ucraineni.

În România au ajuns până luni 743.880 de refugiaţi, din care unii prin Republica Moldova, unde au intrat 423.852 de ucraineni.

Ungaria a înregistrat 461.539 de ucraineni, Slovacia 337.311, iar Belarus 23.469.

UNHCR a consemnat şi un număr de 522.404 refugiaţi din Ucraina în Rusia, respectiv 105.000 din Doneţk şi Lugansk, cu aceeaşi destinaţie. 

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 197


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți