Social
24 decembrie 2021

Pe unde colindă copiii din Probotești se bucură cerul și pământul, graiul românesc înflorește!

Pe unde colindă copiii din Probotești se bucură cerul și pământul, graiul românesc înflorește!
24 decembrie 2021

Pe unde colindă copiii din Probotești se bucură cerul și pământul, graiul românesc înflorește!

Cine dacă nu românii din Tinutul Herței, cei care sărbătoresc odată cu Țara Nașterea Mântuitorului, vin primii să ne colinde – pe la Cernăuți, prin satele din Bucovina... Înaintea tuturor au luat-o românașii din Probotești – acel sat de la margine de țară, care după 1940 s-a pomenit tăiat în două.

A trecut sârma ghimpată fără a ține seama de casă și masă, de grajdul cu vite sau cotețul cu găini. Toate au fost împărțite după bunul plac al noilor stăpâni, tăiate după cum s-a nimerit. Numai sufletul le-a rămas românilor din năpăstuitul Probotești întreg de atunci și până astăzi, dacă copilașii lor vorbesc românește, îmbracă portul din străbuni, cântă colindele ce răsună de sute de ani pe acest pământ. Și se mândresc cu numele lor, cu moștenirea transmisă din generație în generație. Așa au și mărtirisit copiii de la școala din Probotești înainte de a da glas de înger colindei: ”Ne mândrim cu plaiul, cu neamul, cu graiul, cu portul nostru național și obiceiurile noastre. Numai noi, românii, le avem atât de frumoase”.

Sunt cuvinte sincere, din gura unor copii inocenți, care nu știu de patriotismul de paradă. Și cum să nu se mândrească, mai ales cei din clasa a șasea, având-o dirigintă pe profesoara de istorie Tatiana Tutunaru Bârzu, autoarea monografiei satului! Împreună cu dumneaei, însoțiți de profesorii Daniela și Adrian Topală (conducătorul ansamblului artistic și șeful clubului din Probotești), colindătorii, după ce au trecut pe la redacția ”Gazetei de Herța”, au ținut drumul spre centrul Cernăuțiului. S-au oprit mai întâi ”sub fereastră la om bun”, după cum le place să colinde, la Consulatul General al României, iar de acolo n-au trebuit să bată cale lungă până la Palatul Național al Românilor. I-am așteptat cu bucurie, primindu-i alături de Vasile Rauț, președintele Societății republicane ”Golgota”, și Vladimir Acatrinei, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni.

Înainte de a colinda, copiii s-au oprit la vitrinele cu cărți și volumele cu facsimilele lui Mihai Eminescu. Printre cei dintr-a șasea erau doi mai mari, ambii pasionați de muzică - Patrisia Strugăreanu (cl. VII) și Ion Topală (cl. X). Patrisia prima a observat pianul. M-a întrebat dacă e un instrument adevărat și dacă se poate să cânte o melodie. Și Ion a cântat mai întâi la pian, pentru colindă având un fluier. Surioara sa Andreea și-a luat de acasă vioara. Familia Topală, cu tatăl acordeonist în frunte, e numai cântec, formează un adevărat cvartet de instrumentiști. N-am dovedit s-o întreb pe mama copiilor, profesoara Daniela dacă exersează și ea la vreun instrument. Erau grăbiți, așa cum sunt toți colindătorii. Îi așteptau alți oameni buni, la sediul Bibliotecii Editurii ”Alexandru cel Bun” și revistei ”Glasul Bucovinei”.

În drum ne-am oprit cu ”Colinde, Colinde” la statuia lui Eminescu. Gazdele de la ”Glasul Bucovinei”, dna Alexandrina Cernov, directoarea Editurii, și colaboratoarea Natalia-Camelia Proțiuc, le-au deschis larg ușa, la tradiționala ”plată” adăugând din ce au ele mai scump – seturi de cărți și reviste, daruri de care s-au bucurat și la Societatea ”Mihai Eminescu”. Acasă, copiii se vor întoarce și cu două colinde noi, prinse din zbor de la interpreta Natalia-Camelia. De-acum vor răsuna și sub ferestrele românilor din Probotești ”Leagăn verde, legănel” și ”Bună seara, gazdă-aleasă”. Le mulțumim pentru colind și-i așteptăm de Sfântul Vasile cu Plugușorul.

Colindați, copii, pe la mai multe case, căci pe unde treceți voi crește grâu curat, se bucură cerul și pământul, graiul românesc înflorește!

Maria Toacă

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 353


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți